Pieaugusi kibernoziedznieku aktivitāte; 60% lietotāji saskārušies ar viltus mācību plaformām

© PA Wire/PA Images/Scanpix

Tā kā pandēmija turpinās un skolas atkal tiek slēgtas vai izmanto mācības klātienē un attāli, kibernoziedznieku uzmanību internetā joprojām piesaista izglītības nozare. No 2020.gada jūlija līdz decembrim 270 171 lietotājs ir saskāries ar dažādiem apdraudējumiem, kas nomaskēti par populārām mācību platformām. Tas ir par 60% vairāk nekā 2020.gada pirmajā pusē, informē "Kaspersky" pārstāve.

Pagājušā gada pavasarī, kad valstis centās palēnināt augošos inficēšanās tempus, skolu slēgšana skāra vairāk nekā miljardu skolēnu visā pasaulē. Daudziem tas nozīmēja pāreju uz ārkārtas tālmācību, kas diemžēl daudzus skolēnus un pedagogus padarīja neaizsargātus pret kiberriskiem.

Tagad visā pasaulē, sākot no Anglijas un Vācijas līdz Malaizijai un ASV, atkal tiek slēgtas skolas, jo valstis cīnās ar infekcijas atjaunošanos, un nepārsteidz, ka tas ir izraisījis dažas nevēlamas sekas.

No 2020.gada janvāra līdz jūnijam kopumā 168 550 lietotāju bija saskārušies ar dažādiem apdraudējumiem, kas tika izplatīti populāru tiešsaistes mācību platformu vai videokonferenču lietotņu aizsegā. Tas ir par 20 455 vairāk nekā tajā pašā 2019.gada periodā.

"Kaspersky" eksperti novēroja, ka no jūlija līdz decembrim šis rādītājs tikai turpināja augt. Līdz 2021.gada janvārim to lietotāju skaits, kuri saskārušies ar dažādiem apdraudējumiem, kas par ēsmu izmanto populāras tiešsaistes mācību platformas, sasniedza 270 171 - tas ir par 60% vairāk nekā 2020.gada pirmajā pusē.

To lietotāju skaita salīdzinājums, kuri 2020.gada janvārī - jūnijā un jūlijā -decembrī saskārušies ar dažādiem apdraudējumiem, kas nomaskēti par populārām tiešsaistes mācību/videokonferenču platformām

Vispopulārākā ēsma neapšaubāmi bija "Zoom". Tas nepārsteidz, ņemot vērā, ka "Zoom" ir vispopulārākā virtuālo tikšanos platforma, kurās ik dienu pulcējas vairāk nekā 300 miljoni dalībnieku. Otrā populārākā bija "Moodle", bet trešajā vietā - "Google Meet". To lietotāju skaits, kuri saskārušies ar apdraudējumiem, kas nomaskēti par populārām tiešsaistes mācību/videokonferenču platformām, ir audzis visām platformām, izņemot vienu - "Google Classroom".

Aptuveni 98% konstatēto apdraudējumu nebija vīrusi, bet gan potenciāli bīstamas vai reklāmas programmatūras. Reklāmprogrammatūras apber lietotājus ar nevēlamām reklāmām, savukārt potenciāli bīstamas programmatūras sastāv no visdažādākajām datnēm, sākot no pārlūka joslām un lejupielādes pārvaldniekiem līdz tāladministrēšanas rīkiem, kas bez jūsu piekrišanas var veikt dažādas darbības jūsu datorā. Aptuveni 1% konstatēto apdraudējumu bija Trojas zirgi.

Lietotāji parasti saskaras ar apdraudējumiem, kas nomaskēti par populārām videosapulču lietotnēm un tiešsaistes kursu platformām, kad izmanto viltus lietotņu instalētājus, ar kuriem viņi var sastapties neoficiālās vietnēs, kas veidotas tā, lai izskatītos pēc oriģinālajām platformām, vai e-vēstulēs, kas uzdodas par platformas īpašajiem piedāvājumiem vai paziņojumiem.

"Diemžēl, kamēr visi skolēni nav atgriezušies klātienes nodarbībās, izglītības iestādes joprojām būs populārs noziedznieku mērķis, it sevišķi tāpēc, ka tradicionāli šī nozare nav izvirzījusi kiberdrošību par prioritāti. Tomēr pandēmija ir skaidri parādījusi, ka tam ir jāmainās, it sevišķi tāpēc, ka tehnoloģijas arvien vairāk tiek iekļautas nodarbībās neatkarīgi no tā, vai mācības ir vai nav virtuālas," komentē "Kaspersky" vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Lai aizsargātos no ļaunprogrammatūrām un citiem apdraudējumiem, kas nomaskēti par videokonferenču lietotnēm / tiešsaistes mācību platformām, rīkojieties šādi.

  • Nelejupielādējiet nekādas šo lietotņu/platformu neoficiālās versijas vai modifikācijas. Sameklējiet informāciju par izstrādātāju un izvēlieties oficiālos lietotņu veikalus.
  • Katram kontam izmantojiet atšķirīgu un stipru paroli. Jums tās visas nav jāiegaumē, ja izmantojat risinājumu, kas ģenerē un aizsargā unikālas paroles.
  • Pirms sākat kaut ko lejupielādēt ierīcē, vienmēr pārliecinieties, ka atrodaties uzņēmuma oficiālajā vietnē. Viltotas vietnes var izskatīties tieši tāpat kā īstās, tāpēc, pirms kaut ko lejupielādējat, vienmēr ir atkārtoti jāpārbauda vietrāža URL formāts un uzņēmuma nosaukuma pareizrakstība.
  • Izmantojiet spēcīgu drošības risinājumu, kas nodrošina paplašinātu aizsardzību visās ierīcēs.