Studenti pandēmijas laikā var atteikties no kopmītnēm, nezaudējot naudu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Covid-19 radītās pandēmijas dēļ universitātes Latvijā ļauj studentiem atteikties no dienesta viesnīcu izmantošanas vai par samazinātu maksu ļauj saglabāt savu vietu.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dienestu viesnīcu departamenta direktore Iveta Sveržicka skaidroja, ka, ja Covid-19 laikā students neizmanto dienesta viesnīcu, viņam ir iespēja pārtraukt īres līgumu, neievērojot uzteikuma termiņu un tātad nemaksājot neko. Ja studentam atkal būs nepieciešami dienesta viesnīcas pakalpojumi, viņam atkal tiks piešķirta vieta kādā no RTU dienesta viesnīcām.

Tāpat pastāv iespēja pāriet uz lētākām dienesta viesnīcu telpām, ja tas nepieciešams. Savukārt, ja nepieciešams finansiāls atbalsts, iespējams arī pieteikties valsts atbalstam jeb tā dēvētajām Covid-19 stipendijām, iesniedzot iesniegumu RTU administrācijā.

Sveržicka norādīja - tā kā liela daļa RTU studentu paralēli mācībām arī strādā, tad viņiem arī attālināto mācību laikā ir nepieciešams uzturēties dienesta viesnīcās, tāpēc patlaban ir aizņemtas divas trešdaļas no vietu skaita. Atlikušajā trešdaļā ietilpst arī dienesta viesnīca, kurā ir 320 vietas, kas atvēlētas studentiem, lai viņi varētu tur dzīvot pašizolācijas vai karantīnas laikā, par to neko nemaksājot. Šāda iespēja īpaši svarīga ir ārzemju studentiem.

RTU pārstāve piebilda, ka mēneša maksa par īri dienesta viesnīcās ir amplitūdā no 64 eiro līdz 127 eiro mēnesī, atkarībā no piedāvātā pakalpojumu klāsta, komforta līmeņa un ģeogrāfiskās atrašanās vietas pilsētā.

Latvijas Universitātes (LU) Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs norādīja, ka kopumā LU nodrošina 2697 gultas vietas septiņās dienesta viesnīcās Rīgā. No tām patlaban ir aizpildītas 1320 vietas jeb 49%. Pēc viņa teiktā, šie studenti ir izvēlējušies palikt dienesta viesnīcās, jo paralēli studijām arī strādā.

Vidēji viena gultas vieta LU maksā 54 eiro mēnesī, tomēr cenas varot nedaudz atšķirties dažādās dienesta viesnīcās. Počs akcentēja, ka šajā cenā ir iekļauts siltums, elektrība, internets, ūdens patēriņš, koplietošanas telpu uzkopšana, veļas maiņa, apsardze, remonti, kā arī darba spēka izmaksas.

Turpretī tiem studentiem, kuri ir izbraukuši pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ, tiek piemērota samazināta maksa - 22 eiro mēnesī par vietas saglabāšanu. Počs skaidroja, ka šāda cena tiek piemērota, lai nodrošinātu dienesta viesnīcas nepārtrauktu darbību, jo tā aizvien tiek apkurināta, uzkopta un apsargāta.

Pēc viņa paustā, šāda samazināta maksa ļauj studentam jebkurā brīdī atgriezties dienesta viesnīcā, ja izmainās epidemioloģiskā situācija valstī.

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) informēja, ka tā ir nākusi pretī saviem studentiem, kas apmetušies dienesta viesnīcās attālināto studiju laikā. Studenti var nu pārtraukt īres līgumu, vai arī uz laiku apturēt tā darbību.

Ārkārtējās situācijas laikā vai arī laikā, kad tiek izsludināti ierobežojumi, kas skar mācību procesu klātienē, studenti īres līgumu var pārtraukt pirms laika, un augstskola atmaksā studenta iemaksāto drošības naudu, uzsvēra universitātē. Savukārt, ja īrnieks vēlas saglabāt īres tiesības uz šo telpu, pandēmijas laikā augstskola arī pieļauj īres līguma darbības "iesaldēšanu". Īres līguma apturēšanas laikā īrnieks neuzturas dienesta viesnīcā, bet maksā īres maksu 25% apmērā.

Ja īrniekam jāievēro pašizolācija vai sekojoša izolācija ārpus dienesta viesnīcas un iepriekš noslēgtā īres līguma termiņš ir vismaz trīs mēneši, skaitot no pašizolācijas sākuma, īres maksa netiek aprēķināta.

RSU norādīja, ka īres līgumu var apturēt, piemēram, līdz ārkārtējā stāvokļa atcelšanai Latvijā, līdz mācību procesa ierobežojumu atcelšanai vai līdz pašizolācijas vai sekojošās izolācijas termiņa beigām un tamlīdzīgos gadījumos.

Tāpat universitātē atklāja, ka šī gada jauninājums ir kompensācija par naktsmītnes izdevumiem līdz 110 eiro apmērā, ja persona no ārvalstīs esošās mājvietas atgriežas Latvijā un tai pirms ierašanās dienesta viesnīcā ir jāievēro pašizolācija. Līdz šim īrnieki, kuri atgriezās dienesta viesnīcā no ārvalstīm jeb savām mītnes zemēm, kuras ir Slimību profilakses kontroles centra sarakstā kā riska valstis, bija jāievēro 10 dienu pašizolācija. RSU atzīmēja, ka par 10 dienu pašizolāciju ārpus dienesta viesnīcas īres maksa netika pieprasīta.

Vienlaikus arī šajā gadā RSU saglabāja šo punktu, taču pēc studentu lūguma ir izveidots vēl viens atbalsta mehānisms - RSU šīm personām kompensē pašizolācijas laika naktsmītnes izdevumus līdz 110 eiro. Kompensācijai var pieteikties semestra laikā vienu reizi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.