Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izglītības ministrija rosina piešķirt 55 600 eiro Baltkrievijas studentiem un pētniekiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem rosina piešķirt 55 600 eiro mērķstipendijām Baltkrievijas studentu un pētnieku nodrošināšanai, paredz valdības dienas kārtībā iekļautais IZM sagatavotais rīkojuma projekts.

No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" IZM lūdz tai piešķirt kopumā 55 600, no kuriem 18 000 eiro paredzēti, lai nodrošinātu mērķstipendijas sešiem Baltkrievijas studentiem Vidzemes Augstskolā no šā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam, savukārt 37 600 - lai nodrošinātu mērķstipendijas četriem Baltkrievijas pētniekiem Daugavpils Universitātē no 1.februāra līdz 31.augustam.

Plānots, ka rīkojuma projektu valdībā izskatīs rīt, 28.janvārī.

Jau pērnā gada decembrī IZM valdībā prezentēja informatīvo ziņojumu, kurā tā aicināja piešķirt 55 600 eiro mērķstipendijām Baltkrievijas studentu un pētnieku nodrošināšanai.

IZM skaidroja, ka ņemot vērā to, ka sabiedrības protestos Baltkrievijā piedalās vairāku Baltkrievijas augstāko mācību iestāžu studenti un mācībspēki, 2020.gada 19.novembrī vairāku valstu izglītības ministri Boloņas procesa ministru konferencē, ieskaitot Latvijas izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), vērsa uzmanību uz situāciju Baltkrievijā, rosinot sniegt nepieciešamo atbalstu.

Tāpat aizvadītā gada 14.augusta Ārlietu padomes ārkārtas sanāksmes laikā ārlietu ministri, kā arī 19.augusta Eiropadomes ārkārtas sanāksmes laikā Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji vienojās par nepieciešamību nodrošināt plašu atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai.

IZM norādīja, ka jau šobrīd Baltkrievijā esošās politiskās situācijas dēļ Vidzemes Augstskolā studē seši Baltkrievijas pilsoņi - pieci Baltkrievijas pilsoņi studē pilna laika klātienes maģistra studiju programmā "Stratēģiskā komunikācija un pārvaldība" un viens studē pilna laika klātienes maģistra studiju programmā "Virtuālā realitāte un viedās tehnoloģijas".

Vidzemes Augstskola šiem studentiem nodrošina studijas no saviem iekšējiem finanšu līdzekļiem, piešķirot 100% studiju maksas atlaidi. Savukārt Ārlietu ministrija savā budžetā bija radusi iespēju novirzīt finanšu līdzekļus 6000 eiro apmērā, lai nodrošinātu Vidzemes augstskolā studējošiem Baltkrievijas pilsoņiem mērķstipendijas studijām 2020.gadā, toreiz minēja IZM, vienlaikus uzsverot, ka jautājums par finansējumu mēŗķstipendijām studiju nodrošināšanai šiem studentiem arī turpmākajos gados, kamēr tiek pabeigtas studijas, vēl nav atrisināts. Tāpēc, ņemot vērā, ka vienas mēneša mērķstipendijas studiju nodrošināšanai apmērs ir 500 eiro vieni personai, IZM lūdza piešķirt 18 000 eiro

Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ka izņemot studentus, sabiedrības protestos pret prezidenta vēlēšanu viltošanu un šā brīža autoritāro politisko režīmu, no cilvēktiesību pārkāpumiem cieta arī Baltkrievijas pētnieki. Tādēļ ministrija apzināja Latvijas augstskolas par atbalsta mehānismu palīdzības sniegšanai arī pētniekiem no Baltkrievijas.

Savu gatavību uzņemt četrus pētniekus izteica Daugavpils Universitāte. Šai sakarā IZM rosina piešķirt finansējumu no 2021.gada 1.februāra līdz 2021.gada 31.augustam 37 600 eiro apmērā, kuras universitāte izmaksās mērķstipendiju veidā.