Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pašvaldības aicina Šuplinsku rast trūkstošo finansējumu sporta skolu treneru atalgojumam

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pašvaldības aicina izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) rast trūkstošo finansējumu sporta skolu treneru atalgojumam, informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Komunikācijas nodaļas vadītāja Liene Užule.

LPS nosūtījusi vēstuli Šuplinskai, aicinot rast papildu finansējumu profesionālās ievirzes izglītības iestāžu treneru algu apmaksas 100% apmērā nodrošināšanai.

Tādējādi tiks īstenota stratēģiskajos plānošanas dokumentos deklarētā prioritāte bērnu un jauniešu sportam, jo šobrīd pieņemtie lēmumi realitātē neatbilstot minētajos dokumentos noteiktajam.

LPS skaidro, ka profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāžu skaits ar katru gadu pieaug, tāpat profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu realizēšanā papildus iesaistās arī privāti klubi un sporta skolas.

Valsts kopējā dotācija profesionālās ievirzes treneru algām pēdējos gados palikusi nemainīga vai pieaugusi lēnāk, nekā treneru algām nepieciešamā finansējuma summa. Tā rezultātā ik gadu rodas iztrūkums, kuru līdz šim nodrošināja profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes dibinātājs - pašvaldība vai privātais sporta klubs.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis vēstulē ministrei akcentē, ka šī gada janvāra vidū pašvaldību dibinātās sporta skolas ir saņēmušas informāciju par Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķināto dotācijas apjomu sporta skolu treneru algām.

Vairumā pašvaldību iztrūkums ir 10%-20% no nepieciešamā. Pašvaldību budžeta ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa 2021.gadā ir samazinājušies par 5%, līdz ar to ir ierobežotas to iespējas finansēt treneru algas.

Rezultātā vēl šajā mācību gadā var nākties slēgt no pagājušā gada septembra darbojošās treniņu grupas, kas var izraisīt ilgtermiņa sekas bērniem pārtraucot sporta nodarbības un no darba aizejot un pārkvalificējoties treneriem, norāda LPS.

Bērnu un jauniešu sporta sistēmas pamats ir profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes - sporta skolas un privāti sporta klubi. Pašvaldību dibinātajās sporta skolās vidēji trešo daļu no visām izmaksām veido valsts dotācija treneru algām, bet visu pārējo - treneru algas, administratīvos izdevumus, sporta bāzu uzturēšanu, inventāru, bērnu sporta nometnes, transportu, ēdināšanas un izmitināšanas izdevumus izbraukuma sacensībās apmaksā pašvaldības.