Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saīsināts darbalaiks pirms svētku dienās būs arī pedagogiem; tiek gatavoti likuma grozījumi

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šodien apņēmās līdz nākamā gada janvārim sagatavot grozījumus likumdošanā par saīsinātu darbalaiku pirms svētku dienās arī pedagogiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā šodien tika skatīts jautājums par saīsinātu pirms svētku dienu pedagogiem. Grozījumus likumdošanā ir rosinājusi Saeimas deputāte Evija Papule, tos lūdz arī Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga skaidroja, ka patlaban Vispārējās izglītības likumā ir noteikts, ka 1.-9.klašu skolēniem mācību stundas pirms svētku dienās ir 30 nevis 40 minūtes. Savukārt speciālās izglītības programmās skolēniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem pirms svētku dienās ir 20 minūtes nevis 30 minūtes.

Savukārt šāds regulējums nav attiecināts uz pirmsskolas, interešu izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, profesionālās izglītības un augstākās izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem.

Darba likuma 135.pants nosaka, ka darba dienas ilgums pirms svētku dienām saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks.

Vanaga vērsa Saeimas deputātu uzmanību uz to, ka arī pedagogiem ir tiesības uz saīsināto darbalaiku pirms svētku dienās, kā tas noteikts Darba likumā.

IZM valsts sekretāra vietnieks un Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktors Guntars Catlaks pauda apņēmību iepazīties ar LIZDA un Papules priekšlikumiem par saīsinātu darbalaiku pirms svētku dienās arī pedagogiem un jau nākamā gada janvārī vērsties Saeimā ar izstrādātajiem grozījumiem, kas arī pedagogiem ļautu pirms svētku dienās darbu beigt vienu stundu agrāk.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns šo priekšlikumu atbalstīja, piebilstot, ka darba dienu nevajadzētu saīsināt uz pēdējās stundas rēķina, bet proporcionāli saīsināt visas mācību stundas pirmssvētku dienā.