RTU izrauga gada zinātnieku un jauno zinātnieku

Šodien Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 148.gadadienā noteikti un apbalvoti ikgadējā konkursa "RTU gada zinātnieks 2010" un "RTU gada jaunais zinātnieks 2010" uzvarētāji - profesors Jānis Vība un asociētais profesors Māris Turks, aģentūru LETA informēja RTU.

Transporta un mašīnzinību fakultātes Mehānikas institūta direktora profesora Vības zinātniskā darbība saistīta ar teorētisko mehāniku. Pērn lielākā daļa darba tikusi ieguldīta Eiropas Komisijas 7.ietvarprogrammas projekta FILOSE (Robotic Fish Locomotion and Sensing) īstenošanā, kura gaitā latviešu zinātnieki kopā ar ārvalstu partneriem būvē daudzfunkcionālu robotzivi. Profesors izveidojis vairāk nekā 30 zinātniskās publikācijas, ar referātiem piedalījies trīs zinātniskajās konferencēs, vadījis desmit maģistra darbus un četras doktora disertācijas. Izstrādājot vairākus projektus, profesors pēdējo trīs gadu laikā pētījumu veikšanai ir piesaistījis vairāk nekā 600 000 latu.

Savukārt Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors asociētais profesors Māris Turks specializējies organiskajā ķīmijā. Gada laikā publicējis 30 zinātniskos rakstus, ar 30 referātiem piedalījies Latvijas un ārzemju zinātniskajās konferencēs. Vadījis divus maģistra darbus un deviņus RTU zinātniskos projektus. Izstrādājot vairākus projektus, Turks RTU pētījumu veikšanai gada laikā piesaistījis vairāk nekā 77 000 latu.

Lai veicinātu pētniecības attīstību un jaunas zinātnieku paaudzes veidošanos, konkurss "RTU gada zinātnieks" un "RTU gada jaunais zinātnieks" universitātē notiek piekto gadu.

2009.gadā par gada zinātnieku kļuva Materiālzinātnes un lietišķās fakultātes Lietišķās ķīmijas institūta profesors Valdis Kampars, bet par RTU gada jauno zinātnieci tika atzīta Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Lietišķo datorsistēmu institūta asociētā profesore Oksana Ņikiforova.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais