Šuplinska skaidro, pie kādiem nosacījumiem 1.-4. klasei mācības varētu notikt attālināti

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izglītības un zinātnes ministrija preses konferencē informēja par aktuālajiem drošības pasākumiem izglītības iestādēs un mācību procesu Covid-19 laikā.

Preses konferencē piedalījās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinksa un Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Ministre atzina, ka galvenie principi, kurus vajadzētu ievērot šajā laikā ir nepulcēties un distancēties, sargāt sevi un citus, izvērtēt esošos riskus.

Attālinātās mācības no 7. decembra būs arī 5. - 6. klasei. Savukārt 1. - 4. klasei tiks nodrošinātas mācības klātienē. Šāds princips izvēlēts, balstoties uz 12 novadiem, kuros darbojas pastiprināti ierobežojumi.

Būtiskākie ieteikumi 1. - 4. klasēm decembrī, kurus ir nepieciešams ievērot, ir 3 kvadrātmetri uz vienu personu, bieži vēdināt telpas, samazināt stundu skaitu dienā, izvēlēties daļēji attālinātu mācību modeli, dalīt klases mazākās grupās. Kā arī būtiski izmantot vairāk brīvās skolas telpas un skolotājiem nēsāt sejas maskas.

"Drošības pasākumi mainās atkarībās no epidemioloģiskās situācijas," atzina Šuplinska. Ja janvārī samazināsies saslimšanas izplatība izglītības iestādes, tad vairākas klases, iespējams, varēs atgriezties pie A vai B mācību modeļa. Šuplinska atzina, ka šāda situācija būtu iespējama, ja saslimšanas gadījumu izplatība izglītības iestādēs būs tikai 4 - 5%.

Pēc skolēnu brīvlaika izglītības procesā primāri uzsvars tiek likts uz 1. - 6. klašu klātienes mācībām. Samazinoties pozitīvo gadījumu īpatsvars būs 4-5% robežās, arī 7.-12.klases varētu pāriet vismaz uz B mācību modeli.

Gatavojoties otrajam mācību semestrim skolām primāri ir jāmeklē risinājumi, lai visu klašu skolēni varētu mācīties arī klātienē, izmantojot B modeli. Svarīgi ir nodrošināt to, lai pedagogiem vienas dienas laikā nebūtu jāvada stundas gan klātienē, gan attālināti.

Ministre pauda, ka sejas masku lietošana izglītības iestādēs ir obligāta gan skolēniem, gan skolotājiem. Ja Saeimā noraidīs valdības izdoto prasību izglītības iestādēs skolēniem un skolotājiem nēsāt sejas maskas un valstī arvien pieaugs saslimstība ar Covid-19, tad valdībā varētu lemt par attālinātām mācībām arī 1.-4.klasē, šodien preses konferencē norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre skaidroja, ka Saeimai, protams, ir gala vārds, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno skaidrot un uzsvērt deputātiem masku nozīmi un to nepieciešamību. Ja šo normu parlamentā noraidīs, bet saslimstība pieaugs, tad janvārī varētu lemt par piespiedu brīvlaiku vai attālinātu mācību procesu arī sākumskolā, atklāja Šuplinska.

Viņa teica, ka paredzēts, ka sejas maskas no 4.janvāra skolā varētu izmantot jau no septiņu gadu vecuma, ja Covid-19 situācija nemainīsies vai pasliktināsies. Šī norma esot tapusi, atsaucoties uz Eiropas Savienības pieredzi, kad vairākās valstīs jau oktobra sākumā sākta masku ieviešana izglītības iestādēs.

Tāpat viņa informēja, ka šobrīd esot apkopoti dati masku iepirkumam, un IZM kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), sadarbībā ar pašvaldībām, esot atbildīgas par šim jautājumam nepieciešamo naudas apjomu.

Vienlaikus viņa akcentēja, ka darba devējam, proti, pašvaldībām, būtu jānodrošina maskas skolotājiem, tomēr IZM un VARAM esot nolēmušas no janvāra gādāt finansējumu masku iegādei skolēniem un skolotājiem.

"Situācija uzlabosies, ja mēs ievērosim visas prasības," min Šuplinska.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts minēja, ka pašlaik vairāk nekā 3400 izglītojamajiem un 240 skolotājiem ir noteikta karantīna. "Šī situācija un skaitļi mainās katru dienu."

Komentējot biežāk saņemtos jautājumus, Zīvarts atklāja, ka regulāri saņem jautājumus par konsultācijām. Viņš uzsvēra, ka patlaban ir atļautas individuālas konsultācijas, ievērojot principu "viens pret vienu". Tāpat dienestā bieži tiekot saņemtas sūdzības no vecākiem, ka skola novēloti informē par saslimšanas gadījumiem.

Viņš aicināja skolas pēc iespējas ātrāk informēt vecākus, ja izglītības iestādē reģistrēts kāds saslimšanas ar Covid-19 gadījums.

Vēl viņš minēja, ka aktuāls esot masku jautājums, un uz jautājumu, ko darīt pedagogam, ja bērns atsakās lietot masku, Zīvarts norādīja, ka nepieciešams komunicēt ar vecākiem un pašu izglītojamo. "Šis nav skolas noteikums, bet visā valstī noteikta prasība," akcentēja departamenta direktors.

Jau ziņots, ka otrdien valdība nolēma līdz 2021.gada 11.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju, un stingrāki drošības pasākumi tiek ieviesti arī izglītības jomā. Klātienē mācību process drīkst notikt tikai bērnudārzos un 1.-4. klasēm, bet 5.-6. klases no nākamās nedēļas, 7.decembra, mācīsies attālināti.

Līdz ārkārtējās situācijas beigām attālināti mācās arī 7.-12.klases.

Tāpat saglabājas jau līdzšinējais noteikums par trīs kvadrātmetru platības nodrošināšanu skolā vienam skolēnam. Noteikti arī stingrāki noteikumi par sejas masku nēsāšanu - no 4.janvāra skolās mācību procesa laikā un ārpus tā sejas maskas jānēsā visiem - gan skolēniem, gan skolotājiem.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais