Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Zaļā partija: Lai panāktu Šuplinskas demisiju, skolotājiem jābūt gataviem streikot

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Lai panāktu izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju, skolotājiem jābūt gataviem streikot, par Latvijas Zaļā partijas (LZP) pozīciju informēja LZP pārstāve Līga Bulmeistere.

LZP uzsver, ka Šuplinskas neadekvātie un ar nozari nepārrunātie lēmumi attiecībā uz izglītības sistēmas pārvaldību visās tās līmeņos Covid-19 ārkārtējās situācijas apstākļos, degradē Latvijas izglītības un zinātnes sistēmu kopumā.

Partijā norāda, ka tie ir iemesli, kāpēc politiskais spēks atbalsta Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) iespējamo ministres demisijas pieprasījumu. Tas būtu panākams, izmantojot no Satversmes garantētās un no Streiku likuma izrietošās tiesības streikot.

"Šī nav politiskā vide, kur ieklausās racionālos argumentos, bet gan pieņem lēmumus balstoties "revolucionārā" pārliecībā," pausts LZP paziņojumā, kurā politiskajai varai pārmesta arogance pret izglītības jomu. Vispārējs streiks ir vienīgais, kas var piespiest valdību rīkoties, pārliecināti Zaļās partijas politiķi.

LZP pauž, ka LIZDA "neskaitāmas reizes" cēlusi pamatotu trauksmi par sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā, kas atstāj negatīvu ietekmi uz pedagogiem, apmācāmajiem, izglītības nozari un sabiedrību.

Zaļā partija uzskata, ka izglītības ministre ne tikai nepilda savus pienākumus, kuri ietver arī konstruktīva dialoga veidošana ar sociālajiem partneriem, bet viņas subjektīvu un nepārdomātu darbību dēļ nozares pārvaldība ārkārtējās situācijas apstākļos straujiem soļiem "iet uz grunti".

Liela daļa pedagogu un vecāku, kuriem pašlaik attālināto mācību procesa laikā jāuzņemas arī savā ziņā pedagoga asistenta loma, var apliecināt, ka starp abiem koronovīrusa Covid -19 izplatības viļņiem nav veikti nekādi uzlabojumi mācību darba procesa norises uzlabošanai.

"Pret skolotājiem prasības aug, bet LIZDA aicinājumu par kompensācijām par attālinātā procesa nodrošināšanu ministre dzirdēt nevēlas, tādēļ, lai nozare izdzīvotu, ministrei ir jādemisionē," teikts LZP paziņojumā.

Kā ziņots, LIZDA padomes sēdē šodien tiks lemts par Šuplinskas demisijas pieprasīšanu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga šorīt intervijā Latvijas Televīzijai atklāja, ka Šuplinskas sniegtās atbildes pedagogus skarošajos jautājumos arodbiedrību nav pārliecinājušas. "Par būtiskākajiem jautājumiem nesaņēmām pat ne pussoli pretimnākšanu," komentēja Vanaga.

Arodbiedrība pieprasīja uzlabot dialogu ar nozari un arī citām organizācijām, reformas īstenot ar atbilstošiem resursiem, taču, ja to nav - atlikt ieceru īstenošanu. Tāpat LIZDA vēlas būt iesaistīta reformu un dokumentu grozījumu izstrādē, kā arī piedalīties Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotās starpinstitūciju saskaņošanas sanāksmēs, un vēlas operatīvu priekšlikumu apzināšanu. LIZDA arī lūdza ministri atvainoties pedagogiem par viņas pausto attieksmi.

Vēl LIZDA prasīja iesniegt Saeimā alternatīvo, apvienoto likumprojektu par augstāko izglītību un zinātni vai atsaukt grozījumus Augstskolu likumā, kas nosaka minimālo studējošo skaitu, tāpat tika pausts aicinājums noteikt, ka koledžas ir augstākās izglītības iestādes un pārskatīt augstskolas funkcijas.