Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ilga Šuplinska Rīgas skolu vadītājus rosina izmantot telpas kaimiņu izglītības iestādēs

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Lai nodrošinātu trīs kvadrātmetru platību katram skolēnam, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) Rīgas skolu vadītājiem rosina vienoties ar kaimiņu izglītības iestādēm, kuru telpas patlaban ir brīvas.

Ministre rosināja skolu direktorus praksē 5.-6.klašu skolēniem izmantot B jeb jaukto modeli, kas paredz daļēji attālinātas mācības. Šādā gadījumā mācības norisinās gan izglītības iestādes telpās, gan attālināti arī jaunākajās klasēs.

Šuplinska skaidroja, ka 47% Latvijas skolu klases ir lielākas par 17 skolēniem, kur varētu būt grūtības nodrošināt trīs kvadrātmetru platību katram audzēknim, taču pārējās izglītības iestādēs ir pietiekami daudz brīvu telpu, kurās var organizēt mācību procesu atbilstoši jaunajām prasībām.

Ministre uzsvēra, ka neplāno noteikt neparedzētu skolēnu brīvlaiku no 2.decembra līdz 18.decembrim, kā tas bija norādīts Labklājības ministrijas izstrādātajā Ministru kabineta noteikumu projektā.

Kā vēstīts, amatpersonas ir lēmušas, ka 1. līdz 6.klašu skolēniem, ja izglītības iestāde lemj mācību procesu organizēt klātienē, uz vienu skolēnu no 30.novembra būs jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no klases telpas platības. Ja nepieciešams, vienu klasi varēs dalīt vairākās grupās.

Speciālisti skaidro, ka bērniem vecuma grupā no desmit līdz 12 gadiem ir novērojams straujš Covid-19 saslimstības pieaugums, kas pielīdzināms pieaugušo saslimstības tendencēm, kā arī joprojām izglītības iestādēs tiek konstatēti uzliesmojumi ar lielu iesaistīto skolēnu skaitu. Tādēļ var secināt, ka joprojām izglītības iestādēs saglabājas augsti Covid-19 izplatības riski.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs, ir nepieciešams noteikt pienākumu nodrošināt lielāku platību uz vienu izglītojamo, lai izglītības procesa norises laikā tiktu nodrošināta iespēja ievērot distanci gan skolotājam no bērniem, gan bērniem savā starpā un tiktu novērsta telpu pārblīvētība.

Turklāt epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka visbiežāk Covid-19 izplatība skolēnu vidū notiek tādēļ, ka pedagogs bērnus ir inficējis. Tāpēc, lai mazinātu infekcijas izplatības risku no pedagoga uz bērniem, noteikts pienākums pedagogiem no 30.novembra izglītības procesa laikā lietot mutes un deguna aizsegus. Savukārt, lai novērstu Covid-19 izplatību pedagogu vidū pulcējos izglītības procesa starplaikos, tiek noteikts, ka pedagogi lieto mutes un deguna aizsegus izglītības iestādē arī ārpus mācību procesa.