Atbalsta svešvalodas apguvi no 1.klases un Latvijas vēstures kā atsevišķa priekšmeta mācīšanu skolās

Ministru kabinets (MK) otrdien,12.oktobrī, atbalstīja svešvalodas apguvi skolās no 1.klases, paredzot to ieviest no nākamā mācību gada.

Grozījumu paredz arī divas būtiskas izmaiņas mācību saturā pamatizglītībā: vēstures apguvi saskaņā ar mācību priekšmeta "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" standartiem, nosakot pakāpenisku pāreju uz divu atsevišķu mācību priekšmetu apguvi pamatizglītībā.

Kā liecina vēstures mācību satura aprobācijas gaitā iegūtā informācija, atsevišķu mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" ieviešana var veicināt pozitīvu skolēnu attieksmi pret Latvijas vēsturi un Latvijas valsts vērtībām. Savukārt agrīna valodu apguve tieši un labvēlīgi ietekmē bērnu akadēmisko un personisko attīstību. Svešvaloda tiks apgūta, izmantojot bērnu dabīgās dzimtās valodas mācīšanās stratēģijas. Svešvalodas apguves ieviešana mācību procesā agrīnā vecumā veicinās arī dzimtās valodas prasmju uzlabošanu, kā arī citu svešvalodu apguvi turpmāk dzīvē.

Eiropas kopīgās pamatnostādnes izglītībā, nosakot prasmju un zināšanu līmeni svešvalodā noteic, ka, bērnam beidzot trešo klasi, valoda jāprot līmenī A1, nevis tikai daļēji kā pašlaik, kad bērns svešvalodu apgūst no trešās klases.

Pēc izglītības ekspertu domām, agrīna valodu apguve tieši un labvēlīgi ietekmēs bērnu akadēmisko un personisko attīstību. Svešvalodas apguves ieviešana mācību procesā agrīnā vecumā veicinās arī dzimtās valodas prasmju uzlabošanu. Līdz ar šīm izmaiņām svešvalodu apguvē nemainīs prasības valodas apguvē, beidzot sesto un devīto klasi.