Jārisina jautājums par dīkstāves pabalstu piešķiršanu vecākiem, kuru bērni mācās attālināti

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Valsts līmenī jārisina jautājums par dīkstāves pabalstu maksāšanu vecākiem, kuru bērni mācās attālināti, šodien Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē teica Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

Viņš šodien informēja deputātus par mācību procesa organizāciju Rīgas skolās Covid-19 apstākļos.

Balamovskis atzina, ka situācijā, kad skolēniem ir noteikta karantīna, viņu vecāki var pieteikt darba nespēju, jeb biļetenu. Savukārt situācijās, kad bērniem Covid-19 dēļ noteikta attālināta mācīšanās, vecāku piespiedu atrašanos mājās neviens neapmaksā.

Pēc viņa teiktā, šis jautājums ir jāatrisina valsts līmenī. Interesējoties par to, kādi ir iespējami risinājumi šai problēmai, esot saņemta atbilde no Labklājības ministrijas, ka šādās situācijās pašvaldībai jāuzņemas atbildība par dīkstāves pabalstiem.

Speciālists uzskata, ka tas nav pareizi un nepieciešams rast citus risinājumus.

Atbildot uz opozīcijas deputātu jautājumiem, Balamovskis informēja par dažādām situācijām ar kurām ir saskārušās Rīgas skolas un kā tās tiek risinātas. Piemēram, ja skolotājam nav pašam savas tehnikas, ko izmantot darbam attālināti, var viņam piešķirt datoru no skolām iegādātajiem datoriem.

Skolas Covid-19 dēļ tiek aicinātas maksimāli ieviest moduļu apmācības sistēmu, paredzot vienā dienā mācības tikai divus vai trīs mācību priekšmetus.

Ņemot vērā, ka attālinātais darbs nozīmējot papildus slodzi, Balamovskis arī piebilda, ka skolu vadītājiem ir iespēja piemaksāt skolotājiem par papildu darbu.

Skolas tiek mudinātas arī izvēlēties vienu no vairākām pieejamām mācību platformām, nenorādot, kuru konkrēti izvēlēties. Vienota platforma nepieciešama, lai skolotājiem un skolēniem būtu vieglāk to apgūt un nebūtu "jālēkā" starp dažādām iespējām.

Balamovskis arī atzina, ka tiek runāts par iespēju organizēt hibrīdapmacības, jeb daļēji klātienē un daļēji neklātienē. Tas neesot izdarāms ar "vienu klikšķi", taču šādi piemēri esot un ja kāda skola šādu iespēju piedāvā, ja skolotājs tam piekrīt, tad to drīkstot darīt.

Viņš gan piebilda, ka publiski izskanējušos aicinājumus vecākiem izlemt par bērnu nevešanu uz skolu, var īstenot tikai oficiāli vēršoties pie skolas un rakstot iesniegumu, ka kādu laiku bērnam pamatizglītību nodrošinās ģimenē.

Viņš atzina, ka šādi iesniegumi šobrīd esot diezgan daudz, lai gan neminēja noteiktu daudzumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.