Šuplinska: Pedagogu arodbiedrība neizprot reformu nepieciešamību

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iestājas par reformām, kas saistās ar finanšu resursa pielikšanu, bet neizprot pārkārtojuma nepieciešamību pašā izglītības sistēmā, trešdien preses konferencē sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), atzīstot, ka šī situācija viņu mulsina.

Viņa norādīja ka dzīvojam laikā, kad pastāv trīskāršs izaicinājums - Covid-19, iesāktas vairākas reformas, kā arī esam posmā, kur startējusi domāšanas maiņa. Proti, sabiedrība mainās uz zināšanu sabiedrību.

Ministri mulsina, ka LIZDA iestājas par reformām, kas saistās ar finanšu resursa pielikšanu, bet, viņasprāt, vai nu neizprot, vai nepārstāv viedokli, ka, analizējot Latvijas situāciju, redzams, ka augstākajā izglītībā un vispārizglītojošajās skolās ir nesamērīgi daudz resursu, infrastruktūras un bieži arī cilvēkkapitāla, kas netiek izmantots pēc tā potenciāla. Viņasprāt, pārkārtojums nepieciešams pašā sistēmā, un "kamēr nesapratīs šo aspektu, būtiski papildinājumi un sadarbība īsti nevar notikt".

Lūgta komentēt LIZDA otrdienas izteikumu, ka tā prasīs skaidrojumus par "sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā", politiķe minēja, ka arodbiedrībā vēl jāprecizē, par kādiem pārkāpumiem tā runā, tai jānorāda uz konkrētām nepilnībām, un tad par to varēšot tālāk runāt.

"Mani nepārtraukti pārsteidz, ka neskatoties uz Covid-19 situāciju, kad stresa ir daudz, vienīgā reforma, ko viņi atbalsta, ir saistīta ar finanšu pieaugumiem," klāstīja izglītības ministre, piebilstot, ka ir pateicīga skolotājiem, tomēr tai pat laikā viņa nesaprot šo retoriku.

Vaicāta, vai tas ir pārmetums arodbiedrībai vai skolotājiem, politiķe uzsvēra, ka tas nav pārmetums, bet konstatējums, ka sadarbība notiekot šādā veidā. "Es tikai konstatēju faktu. Redzam, ka daudzi skolotāji strādā pēc labākās sirdsapziņas, izdara dubultu darbu, bet mulsina, ka pie vieniem un tiem pašiem nosacījumiem redzam pilnīgi atšķirīgus rezultātus," teica izglītības ministre.

Vēl ministre piebilda, ka 2.novembrī LIZDA viņu ir aicinājusi uz kādu raidījumu, bet 12.novembrī plānota arodbiedrības ārkārtas sēde, kurā uzaicināta arī ministre. "Pirms tam mēs iepazīstam situāciju un skatīsimies, vai nepieciešamas iepriekš tikties [ar arodbiedrību]," pauda Šuplinska, vienlaikus, uzsverot, ka ar LIZDA Izglītības un zinātnes ministrijā tiekas regulāri dažādās platformās, un viņa nevarētu teikt, ka komunikācija nenotiek.

Jau ziņots, ka LIZDA ārkārtas valdes sēdē nolēmusi par "sasteigtajām un nekvalitatīvajām reformām izglītībā" prasīt skaidrojumus Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV), Šuplinskai, kā arī ministres pārstāvētājai Jaunajai konservatīvajai partijai.

Kā aģentūru LETA informēja LIZDA pārstāvis Guntis Meisters, vienlaikus arodbiedrība izvirzījusi vairākas prasības Šuplinskai un, ja prasības netiks pildītas, LIZDA lems par ministres demisijas pieprasīšanu.

Meisters norādīja, ka LIZDA atbalsta daudzas reformas - gan iepriekš sāktās, gan jaunās, taču nepiekrīt nekvalitatīvām un sasteigtām reformām izglītībā, kas negatīvi ietekmē pedagogus, izglītības nozari un sabiedrību kopumā. LIZDA ieskatā daudzas pārmaiņas nozarē tiek apstiprinātas bez finansiālā seguma, bez konsultēšanās ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Pēc arodbiedrībā paustā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kategoriski atsakās kompensēt pedagogu izdevumus par attālināto mācību īstenošanu. LIZDA uzskata, ka ministrei ir krasi jāmaina attieksme un publiskā retorika pret nozari.

Svarīgākais