Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Daugavpils Universitāte uz laiku pāriet uz attālinātām studijām

© Pixabay

Ņemot vērā Covid-19 izplatību pilsētā, Daugavpils Universitāte uz laiku pāriet uz attālinātām studijām.

Pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 67.punktu par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Daugavpilī, ar universitātes rektores Irēnas Kokinas rīkojumu noteikts, ka no šodienas līdz 18.oktobrim tiek pārtrauks klātienes studiju process.Studiju procesa īstenošana notiek ar attālinātām studiju formām.

Arī augstskolas administratīvajam personālam funkcijas un pienākumi jāveic attālināti, darba režīmu saskaņojot ar struktūrvienības vadītāju.

Jau vēstīts, ka Covid-19 izplatības dēļ Daugavpilī un Kuldīgā līdz 14.oktobrim ir ieviesti ierobežojumi. Ministri atbalstīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Ar grozījumiem noteikts, ka Daugavpils pilsētā un Kuldīgas pilsētā līdz 14.oktobrim ir jānodrošina virkne drošības pasākumu.

Tostarp klātienē nenotiks amatiermākslas un interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguve (tai skaitā treniņu, sacensību un mēģinājumu norise). Personām būs jālieto mutes un deguna aizsegi, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu, kā arī publiskās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distancēšanos.

Covid-19 izplatības dēļ Kuldīgas 2.vidusskolā mācības divas nedēļas notiks attālināti, noskaidroja aģentūrai LETA.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) aģentūrai LETA skaidroja, ka epidemiologi turpina strādāt ar izglītības iestādi. Epidemioloģiskās izmeklēšanas gaitā tiek noteiktas tuvās kontaktpersonas un veikti attiecīgie epidemioloģiskās drošības pasākumi.

SPKC uzsvēra, ka karantīna ir noteikta ar Covid-19 slimajiem un vairākām skolas klasēm. Savukārt lēmums turpmākās divas nedēļas mācības organizēt attālināti ir skolas, ne centra.

Kuldīgas 2.vidusskolas direktore Guntra Buivida aģentūrai LETA sacīja, ka ar Covid-19 saslimuši divi izglītības iestādes pedagogi, no kuriem viens strādājis ar astoņām klasēm, kā arī viens tehniskais darbinieks. Savukārt skolēni nav slimi.

"Ņemot vērā, ka viena skolotāja bija strādājusi ar astoņām klasēm un četras klases jau atradās karantīnā, mums nebija iespējas vairs turpināt darbu," sacīja Buivida.

Viņa uzsvēra, ka ir sakārtojusi visu dokumentāciju, lai skola piektdien, 2.oktobrī, varētu turpināt mācību procesu attālināti.

Buivida arī stāstīja, ka skolā mācās bērni, kuru vecāki strādā SIA "Kuldīgas tekstils" un vecākiem ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19. Savukārt skolotāji par saslimšanu ar Covid-19 uzzinājuši pēc siekalu testa veikšanas.

Elpceļu saslimšana ir arī trešajam skolotājam, taču viņam Covid-19 tests bijis negatīvs. "Abiem pozitīvajiem skolotājiem bija temperatūra, kaulu laušana, tādēļ savus kolēģus visā valstī aicinu pret savu veselību izturēties ļoti nopietni. Konstatējot pirmos slimības simptomus ir jāpaliek mājās, lai no saslimšanas pasargātu visus citus," ieteica Buivida.

Direktore stāstīja, ka ir apzināts skolotāju un skolēnu nodrošinājums ar informācijas tehnoloģiju ierīcēm. Skolēniem, kuriem nebija datoru, tie ir iedoti no skolas, līdzīgi kā iepriekšējā mācību gadā. Savukārt skolotājiem augustā bija kursi par darbu ar tiešsaistes rīkiem. "Mēs esam gatavi strādāt attālinātā režīmā un ceram, ka pēc divām nedēļām un rudens brīvlaika varēsim atsākt mācības klātienē," piebilda Buivida.

Tāpat Kuldīgā un Daugavpilī līdz 14.oktobrim pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā iekštelpās vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 500 cilvēku. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā būs jānodrošina, ka pie viena galdiņa nevarēs atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem.

Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietās Kuldīgā un Daugavpilī darbu varēs sākt ne agrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.24.

Ņemot vērā to, ka organizēti pasākumi, kuros cilvēki aktīvi pārvietojas, piemēram dejas, rokkoncerti un citi pasākumi, kuru laikā cilvēki neatrodas fiksētās sēdvietās, veicina Covid-19 izplatību, noteikts, ka organizēti pasākumi šajās pašvaldībās tiek aizliegti. Vienlaikus, tā kā cilvēkiem, atrodoties fiksētās sēdvietās, ir iespējas nodrošināt maksimālu distancēšanos un nodrošināt cilvēku plūsmu kontroli, šādi pasākumi netiek aizliegti. Šādi pasākumi ir teātra izrādes, koncerti, kino seansi, konferences.