Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LU un LLU studijas notiks klātienē, savukārt RTU mācības notiks kombinētā veidā

© F64 Photo Agency

Latvijas Universitātē (LU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) mācību norise plānota klātienē, savukārt studijas Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) plānots īstenot gan attālināti, gan klātienē.

Šodien LU un LLU sākas 2020./2021.studiju gada rudens semestris. Atbilstoši aktuālajai situācijai valstī, kas saistīta ar Covid-19 ierobežošanu, plānots, ka nodarbības visiem studentiem notiks klātienē.

Paziņojums LLU mājaslapā liecina, ka universitātes pirmo kursu studenti 1.septembrī lekcijās vēl nepiedalīsies, bet tiksies Imatrikulācijas aktā, kas norisināsies Jelgavas pils pagalmā un ir ikgadēja universitātes tradīcija, kad vienkopus satiekas visu fakultāšu studējošie. Nodarbības pirmkursniekiem sāksies rīt, 2.septembrī, savukārt visu vecāko kursu studenti lekcijās gaidīti jau no šodienas.

Vienlaikus LU ir izstrādājusi epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanas noteikumus, lai varētu organizēt studiju procesu klātienē. Kā vēstīts paziņojumā LU mājaslapā, lai izslēgtu daudzskaitlīgu studentu grupu vienlaicīgu pulcēšanos auditorijās un koplietošanas telpās, studijas pamatstudiju programmās plāno ar nodarbību sākuma laika nobīdi.

Studijas auditorijās un laboratorijās atļauts organizēt grupās, kas nav lielākas par 50 studentiem, neieskaitot mācībspēkus un apkalpojošo personālu. Tāpat pieņemts lēmums, ka šādā gadījumā var neievērot prasību par divu metru distanci starp studentiem. Tomēr divu metru distance auditorijās jānodrošina starp studentiem un pasniedzēju. Savukārt, ja nodarbības notiek vienlaikus vairākām studentu grupām, arī starp grupām nodrošina distanci.

Studiju procesu klātienē grupām, kurās ir vairāk par 50, organizē, ja ir iespējams nodrošināt divu metru distanci starp personām gan auditorijā, gan koplietošanas telpās.

Tāpat pieņemts lēmums, ka fakultātes dekāns var izdot norādījumu par studiju programmas kursu vai to daļu pasniegšanu attālināti. Attālināti īstenot studiju programmas kursus vai to daļas tiešsaistē atļauts, ja nav iespējams nodrošināt divu metru distanci starp personām vai distancēšanos koplietošanas telpās un studējošo plūsmas kontroli nodarbībās, kurās vienlaicīgi vienā telpā piedalās vairāk nekā 50 studējošie, ja vairāk nekā 50% grupas atrodas karantīnā, izolācijā vai pašizolācijā, kā arī, ja vairāk nekā 50% grupas studentu ir ārvalstnieki, kuri epidemioloģisko ierobežojumu dēļ nevar ierasties klātienē.

Ja studijas tiek organizētas attālināti, fakultātei ir pienākums nodrošināt studiju procesu atbilstoši studiju plānam un nodarbību sarakstam, kā arī nodarbību videoieraksti un materiāli ir jāievieto LU E-studiju vidē, un jāuzskaita nodarbībā piedalījušies studenti, uzsver LU.

Vienlaikus, ja tomēr studenti nevar piedalīties studiju procesā, jo ir Covid-19 pacienti vai Covid-19 pacienta kontaktpersonas, vai personas, kurām ir noteikta karantīna, izolācija vai pašizolācija, ko apliecina SPKC vai ārsta izsniegta izziņa, fakultāte nodrošina studiju un pārbaudījumu individuālo plānu izveidi un apstiprināšanu.

Turpretī RTU šis mācību gads semestris sāksies 14.septembrī un ilgs līdz 30.janvārim, un plānots, ka nodarbības notiks jauktā režīmā - gan klātienē, gan attālināti.

Tāpat, lai nodrošinātu iespēju pielāgoties iespējamām izmaiņām, kas studiju procesa norisē varētu rasties Covid-19 saslimstības ierobežošanai noteikto prasību dēļ un pārietu uz elastīgāku studiju grafiku, rudens semestrī nebūs atsevišķi izdalīts laika posms eksāmenu sesijai.

RTU ieskatā tas ļaus fakultātēm elastīgāk plānot nodarbību un eksāmenu laikus, lai studenti atbilstoši izvirzītajām prasībām varētu apgūt semestra studiju vielu un izpildīt nepieciešamos praktiskos darbus, studiju kursa apguves noslēgumā kārtojot pārbaudījumu.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka šogad studiju gads RTU sākas vēlāk nekā ierasts, arī brīvdienu šajā semestrī būšot mazāk.

Jau ziņots, ka Rīgas Stradiņa universitāte šo akadēmisko gadu studentu un mācībspēku epidemioloģiskās drošības dēļ sāks tiešsaistē un no 5.oktobra pāries uz kombinēto apmācību procesu - studijas notiks gan klātienē, gan arī attālināti.