Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rīgas valsts ģimnāzijām nedraud statusa zaudēšana skolēnu trūkuma dēļ

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Rīgā esošajām valsts ģimnāzijām nedraud statusa zaudēšana skolēnu trūkuma dēļ.

Rīgā ir sešas valsts ģimnāzijas, un nevienai no tām nepastāv risks neizpildīt Ministru kabineta (MK) izdotajos noteikumos "Kritēriji un kārtība, kādā tiek piešķirts un anulēts valsts ģimnāzijas statuss" noteiktās prasības.

Kā liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sniegtā informācija, Rīgā darbojas Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, Rīgas Valsts 2.ģimnāzija, Rīgas Valsts 3.ģimnāzija, Rīgas Valsts vācu ģimnāzija un Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija.

Visās šajās izglītības iestādēs bērnu skaits būtiski pārsniedz normatīvos noteikto slieksni.

LETA jau ziņoja, ka Rīgā tiks paaugstināts minimālais skolēnu skaits valsts ģimnāzijas statusa iegūšanai, savukārt citās pilsētās un novados, ņemot vērā demogrāfisko faktoru ietekmi, to samazinās, paredz valdības atbalstītie MK noteikumi "Kritēriji un kārtība, kādā tiek piešķirts un anulēts valsts ģimnāzijas statuss".

Noteikumus izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kura skaidro, ka viens no valsts ģimnāzijas statusa iegūšanas un saglabāšanas kritērijiem 10.-12.klasē Rīgā būs noteikts paaugstināts minimālais skolēnu skaits, savukārt citās pilsētās un novados - mazāks minimālais skolēnu skaits izglītības iestādes 10.-12. klasē, nekā spēkā esošajā normatīvajā regulējumā.

Jaunie noteikumi paredzēs, ka Rīgā tie nedrīkstēs būt mazāk par 300 izglītojamajiem, taču Ogrē, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Rēzeknē un Valmierā - ne mazāk kā 170 izglītojamie.

Vienlaikus jaunie noteikumi paredz, ka administratīvajās teritorijās, izņemot valstspilsētas, nedrīkstēs būt mazāk kā 105 izglītojamie. Noteikumi arī paredz, ka Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, izņemot Daugavpili, tuvumā esošajās pierobežas administratīvajās teritorijās, kurās politisku un sociālu cēloņu dēļ ir aktuāla valsts ģimnāziju saglabāšana, minimālais skolēnu skaits 10.-12. klasē ir 75 skolēni.

IZM norāda, ka, lai nodrošinātu valsts ģimnāziju darbības pilnveidi, līdz 2023.gada 31.decembrim valsts ģimnāzijas statusu izglītības iestādēm nepiešķirs, līdz ar to valsts ģimnāziju kopējais skaits tuvākajos trīs gados nepalielināsies.