Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ikvienam RSU apmeklētājam būs jāņem līdzi mutes un deguna aizsegs

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Ierodoties Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), ikvienam cilvēkam - gan personālam, gan studentiem, gan apmeklētājiem - būs jāņem līdzi mutes un deguna aizsegs, paredz universitātes rektora Aigara Pētersona izdotais rīkojums.

Universitātē ir noteikta kārtība piesardzības pasākumu īstenošanai Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas paredz, ka pēc atbildīgā RSU darbinieka vai sagaidītāja pieprasījuma personai būs jāuzvelk sejas maska.

RSU aģentūrai LETA uzsvēra, ka ikviens drīkstēs sejas masku uzvilkt arī pēc paša iniciatīvas, taču prasība par obligātu mutes un deguna aizsega ņemšanu līdzi paredzēta, lai universitātē nodrošinātu ikviena drošību.

Ar rektora rīkojumu arī noteikts, ka RSU vestibilos un katrā gaitenī vismaz vienā redzamā vietā tiks izvietota vispārīgā informācija par distancēšanās, higiēnas un personas veselības stāvokļa uzraudzības prasībām. Pie mācību telpām, auditorijām, laboratorijām, koplietošanas telpām un iekārtām tiks izvietota speciālā informācija.

Tāpat noteiktā kārtība paredz, ka RSU personāls un apmeklētāji ievēro savstarpēju divu metru distanci, kur tas iespējams, izņemot noteiktos gadījumus, it īpaši attiecībā uz studiju procesu.

Savukārt vietās, kurās parasti notiek vai ir paredzama cilvēku pulcēšanās, RSU Infrastruktūras departaments marķēs grīdas, kas norāda vienai personai paredzēto vietu vai platību, kur attālums ir vismaz divi metri.

Pētersona rīkojums paredz, ka RSU darbinieki, izņemot akadēmisko personālu un pasniedzējus, pēc iespējas veic savus darba pienākumus attālināti, iepriekš saskaņojot ar savu tiešo vadītāju un pārliecinoties, ka netiek negatīvi ietekmēta darba pienākumu kvalitatīva izpilde, līdz tālākajam rektora rīkojumam.

Tas arī rīkojums nosaka, ka RSU personālam un apmeklētājiem, ierodoties universitātes telpās, ir pienākums nekavējoties veikt roku dezinfekciju - nomazgājot tās ar siltu ūdeni un ziepēm vai dezinficējot ar speciālo dezinfekcijas līdzekli.

Plānotā kārtība arī nosaka, ka telpas būs jāvēdina vismaz vienu reizi divās stundās. Pēc nodarbības, kurā telpā uzturējušies vairāki cilvēki, vai pārtraukuma laikā telpas vēdina vismaz 15 minūtes, taču ja telpā darbojas automātiskās ventilācijas sistēma, tad jāizmanto tā.

Vienlaikus noteikts, ka augstskolas personālam un apmeklētājiem ir aizliegts ierasties un uzturēties RSU telpās, ja viņiem ir vērojamas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes vai ir apstiprināta Covid-19 infekcija, kā arī gadījumos, ja personai noteikta nepieciešamība ievērot pašizolāciju.

Ja akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes sākas uzturēšanās laikā RSU telpās, darbiniekiem ir pienākums nekavējoties informēt par to savu tiešo vadītāju, studējošajiem un citiem izglītojamiem - docētāju un apmeklētājiem - RSU pārstāvi, uzlikt sejas masku un atstāt RSU telpas.

Šai personai būs nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kopīgi jāizlemj par turpmāko ārstniecību un jāinformē par to attiecīgi tiešais vadītājs, pasniedzējs vai cits RSU pārstāvis.

RSU studiju process tiek plānots attālināti no 31.augusta līdz 4.oktobrim, neskaitot prakses norisi un izņēmumus, kas apstiprināti ar rektora rīkojumu.

Noteikumi paredz, ka pirmajā studiju nedēļā fakultāšu dekāni un studiju programmu vadītāji noskaidros, vai pirmā studiju gada studējošajiem ir nepieciešamais aprīkojums attālinātam studiju procesam.

Savukārt, ja studējošais nebūs apmeklējis divas nodarbības, studiju kursa docētājam būs jāsazinās ar studējošo, jānoskaidro iemesli un jāziņo par to studiju programmas vadītājam.

No 5.oktobra RSU Studiju procesa plānošanas nodaļa sadarbībā ar akadēmisko struktūrvienību lekcijas un nodarbības organizēs ar kombinēto pieeju - attālināti un klātienē. Katras studiju programmas vadītājs noteiks klātienes un attālinātu studiju proporciju un īstenošanas grafiku un nodrošinās studiju programmā studējošo informēšanu.

Pieņemts lēmums, ka klātienē studijas notiks tikai grupās. Tāpat noteikumos teikts, ka 2020./2021.akadēmiskā gadā brīvās izvēles (C daļas) studiju kursi no rudens semestra tiek pārcelti uz pavasara semestri.

Noteikumi arī nosaka, ka studējošie informāciju par lekcijas un nodarbības īstenošanas veidu (attālināti vai klātienē) saņems personalizētajā lekciju un nodarbību sarakstā ne vēlāk kā piecas darba dienas iepriekš.

Savukārt, ja profesionālajās studiju programmās studējošais ierobežojumu dēļ nevar ierasties klātienē Latvijā vai studējošajam Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus, kuru dēļ studējošais nevar apmeklēt nodarbības klātienē, tas ir pamats akadēmiskā atvaļinājuma piešķiršanai vai studiju pārtraukšanai bez soda sankcijām.

Tāpat attiecīgajām RSU nodaļām būs jāinformē reflektanti un studējošie par pienākumu ierasties Latvijā ne mazāk kā 14 dienas pirms studiju sākšanas klātienē un pienākumu ievērot pašizolāciju. Ārvalstu reflektantu nodaļai un Ārvalstu studentu nodaļai būs jāapkopo informācija par ārvalstu studējošo ierašanās laiku un uzturēšanās adresi Latvijā.

Savukārt, ja reflektants vai studējošais ierodas no valsts, kura iekļauta SPKC iekļautajā sarakstā, Ārvalstu studentu nodaļai būs jāizskaidro studējošajam pašizolācijas prasības.

RSU apņemas nodrošināt, ka, izņemot studiju procesu, telpās uzturēsies ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas telpas platība un infrastruktūra.

Tāpat vienam pasākuma dalībniekam vai saimnieciskā pakalpojuma saņēmējam telpā tiks nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri. Tas gan neattiecas uz studiju procesu, teikts noteikumos.

Attiecībā par nodarbību laikiem pieņemts lēmums, ka klātienes lekciju un nodarbību sākuma un beigu laiki vienā ēkā maksimāli tiek plānoti tā, lai tie nesakristu un nodrošinātu starplaikus mācību telpu apkopei.

Tāpat noteikumos teikts, ka papildus pie koplietošanas telpās esošiem roku dezinfekcijas līdzekļu punktiem katrā mācību telpā izvieto salvetes un virsmu dezinfekcijas līdzekli, kā arī lietošanas un piesardzības instrukcijas. Studentiem tiks nodrošināta iespēja izmantot dezinfekcijas līdzekli un salvetes savas darba vietas sagatavošanai.

Papildus tiks novietota atkritumu šķirošanas kaste tikai izlietoto salvešu uzkrāšanai.

Garderobēs ar apkalpojošo personālu, garderobisti strādājot lietos individuālās aizsardzības līdzekļus - sejas aizsargvairogus un auduma cimdus. Ar uzskatāmām norādēm tiks radīts saņemšanas un izdošanas rindas sākums un virziens, ievērojot marķējumu uz grīdas par divu metru distanci.