Prasa līdz 2011.gadam izstrādāt programmu bērnu lasīšanas veicināšanai

Pirmā Latvijas nacionālā lasīšanas kongresa bērniem dalībnieki kopā ar domubiedriem parakstījuši Ministru kabinetam, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), Kultūras ministrijai (KM) un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai adresētu rezolūciju, kurā pausta prasība līdz 2011.gadam izstrādāt mērķtiecīgu programmu bērnu lasīšanas veicināšanai ilgtermiņā.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, kongresa dalībnieki publiskās diskusijas laikā konstatējuši, ka valstī nav bērnu lasīšanas veicināšanas politikas, kas nākotnē var negatīvi ietekmēt ne tikai Latvijas kultūru, izglītību un ekonomiku, bet arī mazināt valsts konkurētspēju, intelektuālo kapacitāti un ilgtspējīgu attīstību.

Tāpēc kongresa dalībnieki un rezolūcijas atbalstītāji nolēmuši mudināt IZM sadarbībā ar KM un, piesaistot ekspertus no nevalstiskajām organizācijām, bibliotēkām, zinātniskajām institūcijām, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas, Latvijas Grāmatnieku ģildes, Latvijas Bibliotekāru biedrības un citām organizācijām, izstrādāt programmu bērnu lasīšanas veicināšanai.

Rezolūcijas parakstītāji uzsver, ka saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību konvenciju, kurai ir pievienojusies arī Latvija, nepieciešams sekmēt bērnu grāmatu klajā laišanu un izplatīšanu.

Saskaņā ar Satversmi, kas paredz bezmaksas izglītību, ir jānodrošina bērniem bezmaksas pieeja mācību procesā nepieciešamajām grāmatām, tajā skaitā daiļliteratūras grāmatām, veicot nepieciešamos iepirkumus skolu bibliotēkām, norāda rezolūcijas autori.

Rezolūcijā pausts, ka nepieciešams saglabāt samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi bērnu grāmatām un mācību literatūrai.

Jānodrošina tāda finansējuma atjaunošana LNB izstrādātajām lasīšanas veicināšanas programmām "Bērnu žūrija" un "Grāmatu starts", kas ļautu tās attīstīt ilgtermiņā visā Latvijā un latviešu diasporas centros pasaulē, uzskata rezolūcijas autori.

Dokumenta parakstītāji uzsver, ka jānodrošina kvalitatīva latviešu literatūras mācīšana visos izglītības posmos, pamatskolā palielinot mācību stundu skaitu latviešu literatūrā.

Rezolūciju parakstījusi Rīgas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmite, Latvijas Skolu bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja un Ziemeļvalstu ģimnāzijas bibliotēkas vadītāja Inita Lūka, žurnālists un literatūrzinātnieks Arno Jundze, "Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, rakstnieki Vladimirs Kaijaks, Jānis Jurkāns, Ēriks Kūlis, Māris Rungulis, Māra Svīre, Laura Dreiže, Daina Ozoliņa, Andrejs Migla un Linda Dreimane, kā arī vairāki citi kultūras darbinieki.

Jau ziņots, ka pirmais Latvijas nacionālais lasīšanas kongress bērniem 11.septembrī notika Latvijas Nacionālajā teātrī.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais