Latvijas Universitāte svin deviņdesmitgadi

šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā notiks Latvijas Universitātes deviņdesmitgades svinību kulminācija.

Šodien LU Mazajā aulā notiks starptautiskā Luda Bērziņa pedagogu radošo darbu konkursa noslēguma konference, bet plkst.18 Latvijas Zinātņu akadēmijā Zinātnieku nakts laikā notiks kārtējā Zinātnes kafejnīcas tikšanās ar nosaukumu "Izturības robeža". Savukārt plkst.19 LU Lielajā aulā notiks Prāgas universitātes kora un LU kora "Jubilate" koncerts.

Savukārt rīt LU Lielajā aulā no plkst.12 notiks konference "Universitāte mazā valstī un plašā pasaulē", bet svētdienas, 27.septembra, vakarā notiks doktoru promocijas ceremonija un tikšanās ar ārvalstu viesiem, goda doktoriem un goda biedriem.

Plašākā svinību programma paredzēta pirmdien, 28.septembrī. Svinības sāksies ar ekumēnisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, ko vadīs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu baznīcas arhibīskaps kardināls Jānis Pujats un Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs.

Plkst.12 LU Vēstures muzejā tiks atklāta izstāde "No nezināmā uz zināšanām", kā arī tiks prezentēta LU jubilejai veltītā grāmata "Latvijas Universitāte 90 gados - cilvēki, izglītība, zinātne un ikdiena".

Plkst.14.15 LU Lielajā aulā notiks svinīga universitātes Senāta sēde, bet vakarpusē pie Latvijas Nacionālās operas (LNO) svinīgi tiks aizdegta svētku lāpa, lai plkst.19 svinības noslēgtos ar svētku koncertu LNO.

Latvijā

Lai gan pilnīgi no gaisa grābts ir datējums, ka tieši 1670. gada 21. oktobrī “kāds Priekules kalējs no Zviedrijas Johansons izgatavojis ierīci lidošanai, ko arī izmēģinājis,” mēģināsim noticēt 17. gadsimta otrās puses vai 18. gadsimta sākuma cilvēka prasmei pārvērst sevi par mazu planierīti, ko tagadējie cilvēki ir iemanījušies izdarīt, izmantojot planēšanai daudz piemērotākus materiālus un tehnoloģijas.

Svarīgākais