Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Augstskolu reitingā iekļuvušas 20 Latvijas augstskolas; augstākie sasniegumi RTU un RTA

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Starptautiskajā augstskolu reitingā "U-Multirank" kopumā iekļuvušas 20 Latvijas augstskolas, taču augstākie sasniegumi ir Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai (RTA).

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa aģentūrai LETA pavēstīja, ka "U-Multirank" izmanto atšķirīgu pieeju salīdzinājumā ar citiem starptautiskajiem augstskolu reitingiem. Tam esot daudzdimensionāla pieeja un augstskolu sniegums tiek salīdzināts piecās jomās, vērtējot vairāk nekā 30 kritērijus.

Pēc viņas paustā, galvenā uzmanība reitingā tiek pievērsta lietotāju vajadzībām, līdz ar to ikvienam interesentam tiek piedāvāts lielākais pielāgojamais tiešsaistes rīks, kurā iespējams salīdzināt augstskolu sniegumu ne tikai pētniecībā, bet arī tādās augstākai izglītībai būtiskās darbības jomās kā mācīšana un mācīšanās, zināšanu nodošana, starptautiskā ievirze un reģionālā iesaiste.

Šajā reitingā augstākais vērtējums, kuru var saņemt kādā pozīcijā, ir "A" vērtējums. RTU ir saņēmusi 11 "A" vērtējumus, savukārt RTA - deviņus. Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir saņēmusi septiņus "A" vērtējumus, tāpat kā Daugavpils universitāte, RSU, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija un Latvijas Kristīgā akadēmija.

Latvijas Jūras akadēmiju un RTA iekļuvušas starp pasaules 25 labākajām augstskolām studentu mobilitātes jomā, turpretī RTU un RSU ir starp 25 labākajām augstskolām pētniecības sadaļā par atvērtās piekļuves publikācijām. Turpretī Latvijas Universitāte ierindota starp pasaules "Top 25" augstskolām, kuras īsteno uzņēmējdarbības studiju programmas darba vidē.

RTU aģentūrai LETA pavēstīja, ka universitāte "A" vērtējumus saņēmusi, piemēram, par atvērtās piekļuves publikāciju īpatsvaru, absolventu nodarbinātības līmeni, pašu dibināto jeb "spin-off" uzņēmumu skaitu, zinātnei piesaistīto finansējumu, bakalaura un maģistra studiju absolvēšanu paredzētajā laikā, bakalaura programmām angļu valodā, absolventu radīto uzņēmumu īpatsvaru, bakalaura programmām angļu valodā un starptautiskajām publikācijām. Savukārt "B" vērtējums RTU piešķirts septiņos kritērijos.

Gediņa norādīja, ka RSU gada laikā ir uzlabojusi rezultātus. Trīs "A" vērtējumus RSU ir saņēmusi reģionālās iesaistes jomā, kurā vētītas bakalaura un maģistra programmu absolventu nodarbinātības iespējas reģionā, kā arī publikāciju īpatsvars ar līdzautoriem no reģiona.

Arī citās "U-Multirank" snieguma novērtēšanas jomās RSU ir saņēmusi "A" vērtējumu, piemēram, pētniecības jomā, kur skatīti radošo darbību rezultāti un publikāciju pieejamība atvērtas piekļuves žurnālos. Savukārt būtisku uzlabojumu salīdzinājumā ar pērno gadu RSU izdevies sasniegt vienā no starptautiskās ievirzes rādītājiem, kur "A" vērtējums saņemts par ārvalstu akadēmiskā personāla augsto īpatsvaru, pauda Gediņa.

Tāpat ievērojami kāpuši rezultāti zināšanu nodošanas jomā, kur "A" vērtējums saņemts par starptautiskajos patentos citētajām publikācijām, klāstīja RSU pārstāve. Labi rezultāti sasniegti arī sadaļā "Mācīšana un mācīšanās", kur otrs labākais "B" jeb "labi" vērtējums saņemts, piemēram, maģistra programmās - par absolvēšanas rādītāju, bet bakalaura programmās - par studiju absolvēšanu atvēlētajā laikā.

Gediņa pavēstīja, ka šogad tika publicēts jau septītais un līdz šim plašākais "U-Multirank" starptautiskais augstskolu reitinga izdevums. Tajā piedalījās ap 1800 universitātēm no 92 valstīm. Kopumā šī gada "U-Multirank" reitinga izdevumā no Latvijas iekļautas 20 augstskolas, kas ir par divām augstskolām vairāk nekā 2019.gadā.