Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

12. klašu un profesionālo skolu audzēkņiem sākas eksāmenu laiks

© f64

Šodien 12.klašu skolēni visā Latvijā kārtos angļu valodas eksāmena praktisko daļu, līdz ar to sākot 2019./2020.mācību gada eksāmenu sesiju.

Angļu valodas eksāmenu plānots organizēt līdz 4.jūnijam, vācu valodas eksāmenu - 3.jūnijā, krievu valodas eksāmenu - no 4.jūnija līdz 5.jūnijam, bet franču valodas eksāmenu paredzēts organizēt 5.jūnijā.

Eksāmens latviešu valodā paredzēts 9.jūnijā, savukārt 12.jūnijā paredzēts centralizētais eksāmens matemātikā. 15.jūnijā paredzēts izvēles centralizētais eksāmens vēsturē, 17.jūnijā - ķīmijā, 19.jūnijā - bioloģijā, 26.jūnijā - fizikā. Pēc Jāņiem sekos skolas līmeņa eksāmeni - ģeogrāfijas eksāmens notiks 29.jūnijā, informātikas eksāmens notiks no 6.jūlija līdz 7.jūlijam un eksāmens ekonomikā notiks 1.jūlijā.

Covid-19 krīzes iespaidā šogad ir atcelti valsts pārbaudījumi 9. klašu skolēniem, izņemot mazākumtautību izglītības programmā, kur būs iespēja brīvprātīgi kārtot valsts valodas eksāmenu, iegūstot valodas prasmes apliecību.

12.klasēm un profesionālo skolu audzēkņiem eksāmeni notiks, tomēr to skaits būs samazināts. Pamatojums pārbaudījumu skaita un apjoma samazināšanai ir epidemioloģiskā situācija valstī, par prioritāti izvirzot sabiedrības veselības apsvērumus. 12.klašu skolēni eksāmenus varēs kārtot arī papildtermiņā, ja objektīvu apstākļu dēļ skolēns nevar ierasties uz eksāmenu.

Centralizētos eksāmenus Latvijā šogad kārtos nedaudz vairāk nekā 15 000 12.klases skolēnu un gandrīz 2000 9.klašu skolēnu, kuri izvēlējušies kārtot latviešu valodas eksāmenu. 12.klases centralizēto eksāmenu matemātikā šogad kārtos 15 551 skolēns, angļu valodā - 13 534 skolēni, latviešu valodā - 15 368 skolēni. Vēstures eksāmenu kārtos 4787, krievu valodas eksāmenu - 2081, bioloģijas eksāmenu -1320, fizikas eksāmenu - 1021, bet citus izvēles eksāmenus kārtot pieteikušies mazāk skolēnu.

Latviešu valodas eksāmenu mazākumtautību izglītības programmās 9.klasē pieteikušies kārtot 1893 skolēni.

Sadarbībā ar Veselības ministriju ir sagatavoti ieteikumi 9. un 12.klašu izglītojamo un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu pirmseksāmenu klātienes konsultāciju un valsts pārbaudījumu organizēšanai un norisei ārkārtējās situācijas laikā, kuru pamatā ir regulējums distancēšanās, higiēnas, individuālo aizsardzības līdzekļu un pašizolācijas ievērošanai, ja skolēns ir atgriezies no ārvalstīm.

Līdzās tam, ka skolās būs nodrošināti individuālās aizsardzības līdzekļi, atbilstošs telpu plānojums, lai netiktu pārsniegts personu skaits (25), kā arī noteikts eksāmenu ilgums (trīs stundas), jāatceras, ka uz eksāmenu nedrīkstēs doties, ja ir elpceļu infekcijas pazīmes.

Daudzas pašvaldības arī nodrošinās transportu nokļūšanai uz eksāmena norises vietu. Par visiem drošības pasākumiem jaunieši saņems informāciju no savām skolām.