Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Skolotāji kategoriski iebilst pret policijas klātbūtni eksāmenos

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) kategoriski iebilst pret policijas klātbūtni eksāmenos, jo tas var palielināt skolēniem stresu un negatīvi ietekmēt rezultātus.

LIZDA uzskata, ka pēdējos gados sāktie kriminālprocesi par centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu ir tikai daži gadījumi, kas ir ļoti mazs procents no visām izglītības iestādēm, kurās tiek organizēti centralizētie eksāmeni. Turklāt Ministru kabineta noteikumi par valsts pārbaudījumu norises kārtību nosaka, ka centralizētajā eksāmenā piedalās novērotāji, kas var būt no Valsts izglītības satura centra (VISC), pašvaldības norīkots citas izglītības iestādes pedagogs vai pašvaldības izglītības pārvaldes norīkots atbildīgais darbinieks, kura pienākumos ir uzraudzīt eksāmenu norises atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

LIZDA nav skaidrs, kādēļ pašlaik eksāmenu norisē ir jātērē papildu valsts resursi un jāiesaista Valsts policija (VP).

"Vai tiešām par maz darba gan VISC, gan policijai? Dažu pedagogu dēļ šāda ambrāža. Varbūt pedagogi varēs aicināt policistus stāvēt blakus politiķiem, kad viņi balso, nepildot spēkā esošus likumus? Atraduši lielākos noziedzniekus - pedagogus. VISC neuzticēšanās un metodes ir "apbrīnojamas". Drošībai ir jābūt, bet savādāk tas jānodrošina. Turklāt centralizētajos eksāmenos ir novērotāji, tad kāda loma ir viņiem," neizpratni pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa uzskata, ka šāda VISC un VP akcija ir klaja neuzticēšanās skolēniem, pedagogiem, izglītības un zinātnes ministrijas padotības un pašvaldības kontrolējošām institūcijām, novērotājiem, kā arī pedagoga profesijas prestiža graušana. Eksāmeniem ir jābūt svētkiem un bez policijas klātbūtnes, pauda Vanaga.

Organizācija pārliecināta, ka pašlaik, kad skolās ir jānodrošina eksāmenu norise atbilstoši visiem epidemioloģiskajiem nosacījumiem valstī, šādi paziņojumi tikai vairo spriedzi un stresu izglītības iestādēs, kā arī negatīvi ietekmē pedagoga profesijas prestižu.

LIZDA aicina VISC ieguldīt resursus savlaicīgai mācību programmu paraugu, kvalitatīvu mācību līdzekļu izstrādei, pedagogu profesionālā un metodiskā atbalsta nodrošināšanai, jaunā satura īstenošanas sākšanai, lai pedagogi varētu veltīt visu savu uzmanību tiešajam darbam klasē un kvalitatīvi veikt savus darba pienākumus, "nevis nelietderīgi tērēt valsts resursus un vairot spriedzi sabiedrībā un izglītības iestādēs", pauda arodbiedrībā.

Kā vēstīts, VP katru gadu konstatē centralizēto eksāmenu prettiesiskus izpaušanas gadījumus pirms to norises laika. Pagājušogad sākti četri kriminālprocesi par centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu, un visos pagājušogad sāktajos kriminālprocesos VP jau pabeigusi izmeklēšanu un tos nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, atklāja VP pārstāve, piebilstot, ka 2018.gadā VP kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi vienu kriminālprocesu par šāda veida noziedzīgu nodarījumu, bet 2017.gadā - divus kriminālprocesus.

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, jūnijā un jūlijā VP sadarbībā ar VISC pārstāvjiem centralizēto eksāmenu norises laikā veiks preventīvus pasākumus skolās, kurās notiek eksāmeni. Pēc Gžibovskas paustā, preventīvo pasākumu mērķis ir novērst centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu pirms to norises laika, kā arī brīdināt atbildīgās personas par drošības pasākumu ievērošanu.