Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rosina piešķirt pabalstu augstskolu absolventiem, kuri nekvalificējas bezdarbnieka pabalstam

© Pixabay

Labklājības ministrija (LM) rosina diskutēt par iespēju piešķirt pabalstu augstskolu, koledžu un tehnisko vidusskolu apmēram pēdējā gada absolventiem, kuri nekvalificējas bezdarbnieka pabalstam, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pastāstīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Pabalsta apmērs būtu 180 eiro un to varētu saņemt četrus mēnešus, pastāstīja Petraviča. Par šo piedāvājumu vēl gan turpināsies diskusijas ar Finanšu ministriju, kurā vēl varētu tikt veiktas korekcijas.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Petraviča, šis rosinājums paredzētu atbalstu piešķirt tiem, kuri būtu absolvējuši augstskolu, koledžu un tehnisko vidusskolu laikā no 2019.gada vasaras līdz šī gada rudenim.

Nacionālās apvienības politiķe Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) pauda, ka koalīcija šodien sprieda par atbalstu jaunajiem speciālistiem, kuri ieguvuši augsta līmeņa izglītību, bet viņu iemaksas nav pietiekamas, lai kvalificētos bezdarbnieku pabalstam.

"Prieks, ka vienojāmies par darbības turpinājumu, meklējot tiešus mērķinstrumentus, lai paturētu jaunos speciālistus Latvijā," teica Indriksone.

Tāpat pašlaik arī tiek meklēti risinājumi, ka varētu palielināt stipendijas izcilniekiem, un šis jautājums ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārziņā, norādīja labklājības ministre.

Kā ziņots, plānots, ka atbalstam studējošajiem un jaunajiem speciālistiem IZM varētu atvēlēt 13 miljonus eiro, tostarp palielinot šobrīd pieejamās valsts budžeta stipendijas studentiem ar augstākajiem akadēmiskajiem rādītājiem, šādu plānu Latvijas Studentu apvienības (LSA) domes sēdē prezentējis IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP).

LSA pārstāve Evelīna Puzo aģentūrai LETA norādīja, ka studentiem ar augstākajiem akadēmiskajiem rādītājiem atbalsts tiktu palielināts no 99,06 eiro līdz 200 eiro. Tāpat plānots palielināt atbalsta saņēmēju loku.