Nākamajos gados palielināsies skolēnu skaits uz vienu skolotāju

Ir skaidrs, ka skolēnu un skolotāju skaita attiecība turpmākajos gados nepaliks tāda, kāda tā ir patlaban, intervijā aģentūrai LETA sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

"Šogad mēs ar arodbiedrību bijām vienojušies, ka šo proporciju nemainīsim, lai gan starptautiskie aizdevēji to bija rekomendējuši. Tas ļāva nesamazināt skolotāju skaitu. Taču turpmāk skolēnu un skolotāju proporcija būs jāpaaugstina un skolotāju skaits varētu samazināties. Līdz ar to skolotājs, kas paliks strādāt, varēs saņemt vairāk," skaidroja IZM valsts sekretārs.

Viņš norādīja, ja paliek pie nostājas, ka, samazinoties skolēnu skaitam, visiem skolotājiem jāpaliek strādāt sistēmā, tad tiešām skolotāju darba alga nepaaugstināsies. Nākamajos gados varētu notikt izmaiņas skolēnu un skolotāju proporcijā, kas nozīmē, ka skolēnu skaits uz vienu skolotāju paaugstināsies.

Nākamgad aizdevējiem Latvija apņēmusies veikt izmaiņas skolēnu un skolotāju proporcijā, kas nozīmē, ka skolēnu skaits uz vienu skolotāju paaugstināsies no astoņiem skolēniem uz deviņiem skolēniem novados un no 10,2 skolēniem uz 11,2 skolēniem pilsētās.

Starptautiskie aizdevēji ir norādījuši, ka Latvijai jātuvinās Eiropas Savienības valstu vidējiem proporcijas rādītājiem.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais