Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Studenti aicina izdarīt spiedienu uz valdību, lai tā tiem sniegtu lielāku finansiālo atbalstu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Dāvis Ūlands/F64

Latvijas Studentu apvienība (LSA) aicina studējošos un sabiedrību līdz 24.maijam iesaistīties tiešsaistes akcijā "#GribuStudēt", lai vērstu politiķu uzmanību uz papildu atbalsta nepieciešamību studentiem.

LSA akciju iecerējusi, lai pievērstu politikas veidotāju uzmanību ne vien tam, cik būtiski studējošo finanses ietekmējusi Covid-19 krīze, bet arī ilgstošajām problēmām augstākās izglītības pieejamībā kopumā.

Kā informēja LSA, aprīlī notikusī aptauja par Covid-19 krīzes ietekmi uz studējošo finansiālo stāvokli atklājusi, ka teju 10 000 studentu varētu pārtraukt studijas Covid-19 izraisīto seku dēļ. Lai mazinātu krīzes triecienu augstākās izglītības sistēmai un izvairītos no studijas pametušo pievienošanās augošajam bezdarbnieku pulkam, politikas veidotāji konceptuāli atbalstot ideju par īpašu stipendiju fonda izveidi no krīzes vissmagāk skartajiem studentiem.

LSA ieskatā ar to nepietiek, jo grūtības atļauties studēt neesot jauna problēma, un šī krīze tikai izcēlusi ilgstošo sociālā atbalsta mehānismu trūkumu augstākajā izglītībā. Tas daudzus spiežot līdztekus studijām strādāt, bet mazāk nodrošinātajiem neļaujot studēt vispār.

Latvijā līdztekus studijām regulāri strādā teju puse pilna laika studējošo, un vidējais darba stundu skaits nedēļā sasniedz 31, kas ir viens no lielākajiem Eiropā, liecina 2017.gada "Eurostudent" pētījums. Turklāt 48% strādā ar studijām nesaistītā jomā, tādējādi nevis gūstot vērtīgu pieredzi izvēlētajā jomā, bet gan zaudējot laiku, ko varētu veltīt pilnvērtīgām studijām, uzsver LSA.

Lai piedalītos akcijā, ir jānofotografējas ar lapu, uz kuras redzams uzraksts "#GribuStudēt, lai…" vai "#GribuStudēt, bet...", to papildinot ar vēstījumu lēmumu pieņēmējiem - iemesliem, kāpēc iespēja turpināt studēt ir svarīga, vai finansiālām grūtībām, ar kurām notikusi saskarsme studiju laikā. Šis foto jāievieto sociālajos medijos, izmantojot tēmturi "#GribuStudēt" un ierakstā jāatzīmē LSA un politikas veidotāji - ministrijas, Saeimas deputāti, politiskās partijas vai kāds cits.

Kā uzsver LSA, lai risinātu Covid-19 krīzes sekas, nepieciešama īpaša stipendiju fonda izveide krīzes vissmagāk skarto studējošo atbalstam. Šis fonds varētu būt sākums sociālo stipendiju - mehānisma, kas ļauj neaizsargātākajai sabiedrības daļai studēt - ieviešanai ilgtermiņā.

Nepieciešams palielināt arī patlaban pēc akadēmiskajiem kritērijiem piešķirto valsts stipendiju skaitu un apmēru. Tās pašlaik saņem aptuveni katrs desmitais budžeta vietā studējošais, turklāt šīs stipendijas apmērs nav mainījies kopš 2004.gada - tie ir 99,60 eiro mēnesī. Tas neļauj stipendiju saņēmējiem - izcilākajiem studentiem - veltīt vairāk laika studijām, nestrādājot algotu darbu vai būtiski samazinot slodzi, jo līdzekļu ikdienas tēriņu segšanai nepietiek. LSA uzskata, ka stipendiju apmērs jāpalielina vismaz līdz 250 eiro un stipendijas saņēmēju skaitu ir nepieciešams palielināt.

Tāpat nepieciešams palielināt šoruden izsniedzamo pilnībā valsts galvoto studiju un studējošā kredītu skaitu no plānotajiem 2000 līdz vismaz 2500, uzskata LSA. Lai novērstu Covid-19 krīzes sekas un veicinātu valsts ekonomikas atlabšanu, nepieciešams palielināt valsts finansēto studiju vietu jeb budžeta vietu skaitu nozarēs, kuru speciālisti īpaši nepieciešami, tostarp, medicīnā, STEM un IT nozarēs. Visbeidzot, nepieciešams izveidot īpašu finansiālā atbalsta programmu augstskolām un koledžām Covid-19 seku novēršanai, lai rudenī zaudējumu dēļ neciestu studiju kvalitāte.