Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Katrā bērnudārzā būs jānodrošina programma valsts valodā

© Pixabay

Šodien Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Nacionālās apvienības virzītos grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas visām pašvaldību pārziņā esošām pirmsskolas izglītības iestādēm uzliek par pienākumu nodrošināt programmas pieejamību valsts valodā.

Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver, ka līdz ar grozījumiem vairs neveidosies situācijas, kad kādā pašvaldības bērnudārzā izglītības pakalpojums pieejams tikai krievu valodā: “Šīs absurdās situācijas dēļ bieži vien latviešu bērniem dzīvesvietai tuvākā bērnudārza pakalpojumus nav iespējams izmantot vai jāizmanto tos svešā valodā. Ar grozījumiem būsim panākuši, ka visos pašvaldību bērnudārzos vecākiem būs iespēja saviem bērniem nodrošināt apmācības valsts valodā.”

Iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atbalstītie grozījumi Vispārējās izglītības likumā arī nosaka, ka izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, jāsniedz atbalsts latviešu valodas apguvei tiem bērniem, kuriem tas nepieciešams - tostarp bērniem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā.

Savukārt grozījumi Izglītības likumā paredz, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nodrošina elektronisku bērnu reģistrācijas un uzskaites sistēmu, kurā vecāki vai personas, kas realizē aizgādību, var elektroniski pieteikt bērnu pirmsskolas izglītības programmu apguvei. Sistēmā iecerēts reģistrēt bērnus vecumā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai.

“Esmu gandarīts, ka par spīti dažādu agresīvu organizāciju centieniem bremzēt šo normu pieņemšanu šodien ilgais likuma grozījumu ceļš ir noslēdzies ar vienu nozīmīgu soli latviskas Latvijas virzienā. Strādāsim pie turpmākiem soļiem un izglītības jomā tas nozīmē pilnīgu pāreju uz izglītību valsts valodā visos izglītības līmeņos,” pēc Saeimas balsojuma uzsver Raivis Dzintars.

Savukārt, Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijas deputāta Igora Pimenova (S) priekšlikumu nodrošināt iespēju bērnudārzos izglītību iegūt mazākumtautības valodā, ja tam ir atbilstošs pieprasījums.

Pimenovs bija iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, lūdzot tajā paredzēt, ka pašvaldība nodrošina pirmsskolas izglītības programmu apguvi mazākumtautības valodā pirmsskolas izglītības iestādēs, kas atrodas tās administratīvajā teritorijā, ja ir pietiekams pieprasījums.

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem, pirmsskolas izglītības iestādēm apmācības valsts valodā obligāti jānodrošina ar 2021. gada 1. septembri.