Zatlers saņem RSU goda doktora titulu

© publicitātes

Saņemot Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Goda doktora titulu, Valsts prezidents Valdis Zatlers aicināja nozares pārstāvjus domāt par to, lai nākotnē uzlabotu situāciju veselības aprūpes jomā Latvijā.

Zatlers uzsvēra, ka cilvēkam vislielākā vērtība ir dzīvība un otra ar to saistītā lieta - veselība, tāpēc viņš aicināja domāt par veselības aprūpes sistēmas uzlabošanu valstī. Iespējams, ir jāpārveido veselības aprūpes finansēšanas sistēma, varbūt daļa naudas jādod pašvaldībām, lai tās veido efektīvu veselības aprūpes sistēmu saviem iedzīvotājiem, sacīja Zatlers.

Valsts prezidents pateicās saviem pasniedzējiem, kursabiedriem, kā arī RSU vadībai par viņam piešķirto titulu un norādīja, ka tas viņam liek justies vēl atbildīgākam par iedzīvotājiem Latvijā.

RSU Goda doktora nosaukums Valsts prezidentam piešķirts par starptautiski nozīmīgu un ilggadēju ieguldījumu inovatīvu, starptautiski atzītu metožu ieviešanā ortopēdijā un par ortopēdijas nozares darba organizēšanu Latvijā, kā arī par sociālo zinātņu un izglītības attīstības veicināšanu kopumā, esot Valsts prezidenta amatā.

RSU paziņojumā teikts: "Zatlers Latvijas medicīnā ieņem vēsturisku vietu. Viņa vārds saistāms ar vairāku jaunu, līdz tam Latvijā nezināmu ārstniecības metožu ieviešanu. To vidū jāmin jaunu kaulu lūzumu osteosintēzes metožu izmantošana, artroskopijas ieviešana Latvijā, kā arī ceļa locītavas endoprotezēšanas un revīzijas endoprotezēšanas attīstība mūsu valstī. Zatlers ir pirmais ārsts Latvijā, kurš izmantoja masīvus kaula transplantātus, veicot ceļa locītavas endoprotezēšanu. Savā darbā Zatlers vienmēr ir cienījis kārtību it visā, tādēļ nav pārsteigums, ka viņa vadītajā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā kā pirmajā ārstniecības iestādē Latvijā tika ieviesta kvalitātes vadības sistēma, nosakot modernus traumu un ortopēdisku saslimšanu ārstēšanas algoritmus. Neraugoties uz aizņemtību administratīvajā darbā, Zatleram vienmēr pieticis laika ne tikai daudzajiem pacientiem, bet arī darbam ar jaunajiem kolēģiem. Tādēļ vairāki atzīti Latvijas traumatologi-ortopēdi tieši Zatleru uzskata par savu skolotāju."

Otrs Goda doktora nosaukums tika piešķirts Stenfordas universitātes (ASV) emeritētajam profesoram Kristapam Zariņam par neatsveramu devumu vaskulārās ķirurģijas attīstībā, kā arī par zināšanu un pieredzes apmaiņas pašaizliedzīgu veidošanu starp Latvijas un pasaules vadošo medicīnas centru speciālistiem, veicinot Latvijas sirds un asinsvadu ķirurģijas zinātnisko attīstību un atpazīstamību pasaules zinātnes telpā, arī par aktīvu darbu Latvijas ārstu izglītības un pētniecības veicināšanā.

Zariņš spējis uz Latviju ataicināt pasaules augstākās raudzes medicīnas ekspertus, kas snieguši zināšanas un pieredzi vairākām topošo ārstu paaudzēm. Būdams pasaulē atzīts zinātnieks asinsvadu ķirurģijā, Zariņš spējis arī piesaistīt virkni ārvalstu tehnoloģiju kompānijas zinātniskās pētniecības veicināšanai Latvijā, tādējādi veidojot veiksmīgu sadarbību starp ārvalstu un Latvijas kolēģiem. Līdzās ārsta darbībai Zariņš vienmēr bijis aktīvs sabiedriskais darbinieks, rūpējoties un atbalstot Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu un labklājības veidošanu.

Goda doktora nosaukuma piešķiršana par izciliem sasniegumiem un nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un RSU attīstībā ir viena no RSU tradīcijām. RSU ir bijis 42 reizes pamatots iemesls inaugurēt par Goda doktoriem godājamas un izcilas personības. Līdz ar to šodien RSU ir 44 Goda doktori, kuru vidū ir atzīti speciālisti ne tikai Latvijā, bet arī ASV, Vācijā, Polijā, Ziemeļvalstīs un citur.

Svinīgās sēdes laikā ar Ministru kabineta, Veselības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības rakstiem tika sumināti arī 16 RSU nopelniem bagāti darbinieki.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.