Asociācija: Attālinātais mācību process krievvalodīgo ģimeņu bērniem ir ārkārtīgi grūts

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Pēc ārkārtējas situācijas izsludināšanas koronovīrusa izraisītās epidēmijas dēļ skolās mācības notiek attālināti. Ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu, izmantojot valsts budžeta līdzekļus, ir izveidots jauns izglītojošs TV kanāls "Tava klase", kurā darbadienās tiek pārraidītas mācību stundas 1.-4. klašu skolēniem, kā arī 9. un 12. klašu skolēniem.

Televīzijas pārraidīto attālināto mācību struktūra un saturs kopumā atbilst tradicionālajām stundām. Pastiprināta uzmanība ir veltīta tādiem mācību priekšmetiem kā matemātika, latviešu valoda, kā arī svešvalodas, mākslas un IT jomas mācību priekšmeti. Mediji informē par to, ka izglītojošo kanālu "Tava klase" katru dienu noskatās vidēji 240000 skatītāju daudzās pasaules valstīs un ka raidījumu saturu ir atzinīgi novērtējuši eksperti.

Tomēr, lai gan kanāls ir izveidots par valsts naudu un tam ir jāpielāgojas kaut vai valsts noteiktajam tiesiskajam regulējumam, attālinātās nodarbības televīzijā notiek tikai latviešu valodā. Vienlaikus aģentūra LETA ziņo, ka televīzijā "bērniem būs iespēja arī mācīties mazākumtautību valodas, kas Latvijā radušas savas skolas, piemēram, baltkrievu, igauņu, lietuviešu, poļu un arī citas valodas."

Tā ir nepieļaujami augstprātīga politika attiecībā pret tiem Latvijas bērniem un viņu vecākiem, kuri ģimenē runā krievu valodā. Vēl 2018./2019. mācību gadā vairāk nekā 54 tūkstoši izglītojamo gandrīz visus mācību priekšmetus vispārējās izglītības mazākumtautību programmās varēja apgūt pilnībā vai daļēji krievu valodā, un tie ir 96 procenti no visiem izglītojamajiem, kas mācās skolās, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmas.

Attālināto mācību apstākļos mācību satura apgūšana latviešu valodā, īpaši 1.-6. klasēs, krievvalodīgo ģimeņu bērniem kļūst ārkārtīgi grūta, bet reizēm pat neiespējama, strauji pazeminās mācīšanās motivācija, krītas izglītības reputācija un tas vēl vairāk noskaņo skolēnu vecākus pret valsts īstenoto mazākumtautību izglītības politiku.

Ar vispārējās izglītības ieguves mācībvalodas izvēli saistītā problēma Latvijā nav radusies šajā, attālināto mācību situācijā, taču tieši šobrīd tā ir kļuvusi īpaši redzama un aktuāla.

LAŠOR pieprasa pārskatīt attālināto mācību situācijā IZM īstenoto mazākumtautību izglītības politiku un nodrošināt iespēju mācībām krievu valodā.

LAŠOR vienmēr ir paudusi vislielāko cieņu un vislabvēlīgāko attieksmi pret latviešu valodu un latviešu kultūru, taču tā nekad nav atbalstījusi vispārējās izglītības ieguves pēctecīgu un piespiedu latviskošanu skolās, kurās Latvijā mācās mazākumtautību bērni, un ir iestājusies par tiesībām brīvi izvēlēties izglītības ieguves valodu, tai skaitā ģimenes valodā.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais