Profesionālo skolu audzēkņi kvalifikācijas eksāmenu teorētisko daļu kārtos attālināti

© Kaspars Krafts/F64

Profesionālo skolu audzēkņiem kvalifikācijas eksāmeni netiek atcelti un eksāmenu teorētisko daļu skolēni kārtos attālināti, savukārt praktisko daļu kārtos klātienē, mazākās grupās, ceturtdien preses konferencē žurnālistiem sacīja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Viņš uzsvēra, ka kvalifikācijas eksāmeni aizvien ir spēkā un sesija šiem eksāmeniem plānota no 8.jūnija līdz 19.jūnijam.

Vienlaikus audzēkņi varēs kārtot arī vispārizglītojošos eksāmenus noteiktajā grafikā. Proti, angļu valodas eksāmenu plānots organizēt no 2.jūnija līdz 4.jūnijam, vācu valodas eksāmenu - 3.jūnijā, krievu valodas eksāmenu - no 4.jūnija līdz 5.jūnijam un franču valodas eksāmenu paredzēts organizēt 5.jūnijā.

Eksāmens latviešu valodā paredzēts 9.jūnijā, bet 10.jūnijā un 11.jūnijā valsts valodas pārbaudījumu varēs kārtot mazākumtautību izglītības programmu skolēni, kuri to vēlēsies.

12.jūnijā paredzēts centralizētais eksāmens matemātikā, 15.jūnijā paredzēts izvēles centralizētais eksāmens vēsturē, 17.jūnijā - ķīmijā, 19.jūnijā - bioloģijā, 26.jūnijā - fizikā. Pēc Jāņiem sekos skolas līmeņa eksāmeni - ģeogrāfijas eksāmens notiks 29.jūnijā, informātikas eksāmens notiks no 6.jūlija līdz 7.jūlijam un eksāmens ekonomikā notiks 1.jūlijā.

Catlaks norādīja, ka centralizēto eksāmenu grafiki attiecas uz trešo un ceturto kursu audzēkņiem, tomēr tie varot attiekties arī uz pirmo un otro kursu audzēkņiem.

Jau ziņots, ka valdība šodien skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumu par centralizēto eksāmenu norisi, liecina Ministru kabineta dienaskārtība.

Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas dēļ Latvijā ilgstoši nebija skaidrības, vai un kad notiks centralizētie eksāmeni vispārizglītojošo skolu beidzējiem.

Ministrija informē, ka valsts pārbaudes darbus šogad kārtot bija pieteikušies 17 800 9.klašu izglītojamie un 28 000 izglītojamie bija pieteikušies kārtot valsts pārbaudes darbus par vispārējo vidējo izglītību.

Lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību līdzšinējo četru eksāmenu vietā projekts paredz, ka 2019./2020.mācību gadā izglītojamiem būs jākārto trīs obligātie eksāmeni - latviešu valodā, vienā svešvalodā un matemātikā. Ja izglītojamam turpmākās izglītības ieguvei nepieciešams, viņš drīkstēs kārtot arī jebkuru izvēles eksāmenu.

Eksāmenu izstrādātāji plāno, ka 12.klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas un tā rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus, otrdien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas sēdē informēja Catlaks.

Viņš ziņoja, ka VISC apsver arī iespēju samazināt uzdevumu daudzumu, nemainot kopējo grūtības pakāpi, un teica, ka eksāmenu rakstīšanas laikā nav paredzēti starpbrīži.

Centra vadītājs uzsvēra, ka eksāmenu rīkotāji ir pastāvīgā saziņā ar Veselības ministriju (VM) un pārbaudījumi, kā arī konsultācijas notiks, stingri ievērojot ekspertu ieteikumus. Plānots, ka skolēniem būs jāievēro divu metru distance, būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi un būs jālieto sejas maskas, kuras nodrošinās valsts, teica ierēdnis.

Sertifikātu izsniegšana plānota 24.jūlijā.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais