Par vienu skolēnu skola šogad saņems 678 latus

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) visiem novadiem un republikas pilsētām pārskaitījusi finansējumu 12,9 miljonu latu apmērā pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām septembrī. Vienam skolēnam no 1.septembra "sekos" 678 lati, aģentūru LETA informēja IZM.

IZM informē, ka šajā mācību gadā pedagogu atalgojums par vienu likmi nemainās, finansējuma nosacījumi un termiņi šajā gadā netiek mainīti.

Ievērojot, ka šajā mācību gadā skolēnu skaits vispārizglītojošajās dienas skolās samazinājies un kopā tas ir 215 823 skolēni, kā arī notikusi skolu tīkla sakārtošana, esot nodrošināta iespēja par aptuveni 3% salīdzinājumā ar 2010.gada 1.janvāri palielināt naudas summu, kas gadā "seko" vienam skolēnam. Proti, no 2010.gada 1.janvāra tie vidēji bija 650 lati.

2010.gada 1.septembrī stājas spēkā grozījumi noteikumos par kārtību, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai.

Saskaņā ar šiem grozījumiem, skolas līdz 40% no valsts budžeta mērķdotācijas līdzekļiem varēs izmantot pedagogu darba pienākumu un atbalsta pasākumu īstenošanai papildus kontaktstundām. Savukārt speciālajās skolās, vispārējās izglītības iestādēs integrētiem bērniem ar speciālajām vajadzībām un bērniem ar speciālām vajadzībām vispārējās izglītības iestāžu speciālajās klasēs vai grupās finansējuma aprēķināšanai piemēros koeficientu 1,6 līdzšinējā 1,47 vietā.

Paredzēts arī papildu finansējums programmām padziļinātai mācību priekšmeta mācīšanai. Izglītības iestādes ir iesniegušas IZM papildu informāciju šo programmu īstenošanas izmaksu argumentācijai un, ņemot vērā programmu izvērtējumu rezultātus, šo programmu īstenošanai konkrētās skolas saņem papildu finansējumu 30% apmērā.

Lai sniegtu atbalstu pašvaldībām ar ļoti zemu skolēnu blīvumu, grozījumi paredz finansējuma aprēķināšanai piemērot skolēnu blīvuma koeficientu 1,3 tajās administratīvajās teritorijās, kurās skolēnu skaits vispārizglītojošās dienās skolās ir vienāds vai mazāks par 0,5 skolēniem uz vienu kvadrātkilometru.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais