Vairākas Latvijas universitātes iekļuvušas starptautiskā universitāšu reitingā

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Vairākas Latvijas universitātes iekļuvušas starptautiskā "Times Higher Education" universitāšu "Ietekmes reitingā", informēja Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU).

Trešdien publiskoti "Times Higher Education" universitāšu "Ietekmes reitinga" rezultāti, kurā starp pasaules vadošajām universitātēm nosauktas vairākas Latvijas universitātes - LLU, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte.

Pēc LLU paustā, reitingā tiek vērtēta universitāšu darbības efektivitāte, lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību pasaulē, iekļaujot sociālos, ekonomiskos un vides aspektus.

"Ietekmes reitingā" tiek mērītas pasaules universitāšu darbību atbilstoši 17 Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ilgtspējīgas attīstības mērķiem un tie iekļauj tādas sociālās un ekonomiskās attīstības problēmas kā nabadzība, bads, veselība, izglītība, globālā sasilšana, dzimumu līdztiesība, ūdensapgāde, sanitārija, enerģija, urbanizācija, dabas aizsardzība un sociālais taisnīgums.

Publicētajā 2020.gada reitingā kopumā reitingā dalību pieteica 859 pasaules universitātes, taču tikai 766 pasaules universitātes, kas pārstāv 85 valstis, ir spējušas izpildīt visus reitinga kritērijus. Apkopojot visus rezultātus, LLU ieguvusi vietu grupā "401 - 600".

Visaugstākos rādītājus LLU ieguvusi mērķī "Dzīvība uz zemes", kur universitāte ieguvusi 80.vietu, savukārt mērķī "Ilgtspējīgas pilsētas un kopienas" un mērķī "Miers un taisnīgums", LLU ieguvusi vietu grupā "101 - 200". Turpretī mērķī "Sadarbība mērķu īstenošanai" LLU ir grupā "601+".

LLU rektore Irina Pilvere atklāja, ka ilgtspējība ir LLU vērtība, kas nostiprināta LLU attīstības stratēģijā un ko turpinās attīstīt arī turpmāk. "Kā universitāte apzināmies savu atbildību pret pasaulē notiekošo, tādēļ saskatām izaicinājumus, meklējam un ieviešam zināšanās balstītus un ilgtspējīgus risinājumus sabiedrībā un dažādās ražošanas nozarēs," uzsvēra rektore.

Tas esot īpaši svarīgi kļuvis šobrīd, kad pasaulei nepieciešami ilgtspējīgi, krīzi mazinoši pasākumi.

Vadošās pozīcijas Ietekmes reitingā ieņem tādas pasaulē zināmas universitātes kā Oklendas universitāte Jaunzēlandē, kas to saglabā jau otro gadu, Sidnejas universitāte un Rietumsidnejas universitāte Austrālijā.

Citas Baltijas valstu universitātes reitingā neesot pārstāvētas.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais