Rīgas Stradiņa universitāte arī gala pārbaudījumus organizē attālināti

© f64

Ārkārtējās situācijas dēļ Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) gala pārbaudījumus organizē attālināti.

Jau aprīļa sākumā Valsts pārbaudījuma eksāmenu attālināti kārtoja RSU bakalaura un maģistra studiju programmas "Sociālais darbs" studenti, savukārt pirmais rakstiskais pārbaudījums attālināti, izmantojot platformu "Respondus Monitor", otrdien notika RSU Farmācijas fakultātē.

Universitātē skaidroja, ka studentiem ir iespēja veikt attālinātā eksāmena izmēģinājumu, lai pārbaudītu sava datora iestatījumus. Tāpat kā klātienes studijās arī attālināti notiek konsultācijas pirms eksāmena, kurās studenti attālināti var uzdot jautājumus par eksāmena norisi.

Ja studentam nav tehnisko iespēju, lai kārtotu attālināti rakstisku eksāmenu, viņam tiks dota iespēja kārtot eksāmenu RSU auditorijā, atrodoties telpā vienam, vai eksāmens tiks aizstāts ar attālinātu mutisko eksāmenu.

RSU atklāja, ka e-studiju vidē darbību skaits ir pieaudzis no vidēji 50 000 darbībām dienā februārī līdz 120 000 darbībām aprīlī. Dienā notiekot vidēji 200 "Zoom" virtuālās nodarbības.

Kopš 12.marta ir aizvadītas 3237 "Zoom" virtuālās nodarbības un ir radīti vairāk nekā 1000 jauni video materiāli studentiem. To vidū ir simulāciju ieraksti, lekcijas, dažādas manipulācijas, kā arī palīgmateriāli, piemēram, kā pārvarēt stresa situācijas.

Pēc universitātes sniegtās informācijas, e-studiju materiālu apjoms pieaudzis gan nodrošinot ikdienas studiju procesu, gan organizējot noslēguma pārbaudījumus. RSU e-studijās, izmantojot "Zoom" un "Respondus Monitor" platformu, organizē gan mutiskos, gan rakstiskos pārbaudījumus un eksāmenus.

"Moodle" testus un uzdevumus vai to kombināciju, ko var izmantot kā pārbaudījuma veidu, RSU docētāji e-studiju vidē ir veidojuši vēl pirms attālinātajām studijām, pauda RSU.

RSU IT departamenta direktors Zigmunds Zitmanis norādījis, ka gan "Zoom", gan "Respondus Monitor" platforma ir aprobēta, un pašlaik universitāte gatavo dažādus to lietojuma scenārijus. Šīs platformas RSU plāno izmantot arī pēc ārkārtējās situācijas, jo šādi attālinātie risinājumi ļaujot plānot lekcijas un nodarbības lielākām studentu grupām, kas atvieglo universitātes telpu un infrastruktūras noslodzi.

"Turklāt šie attālinātie risinājumi dod iespēju, piemēram, viesdocētājiem lasīt lekcijas, atrodoties savā mītnes zemē," pauda Zitmanis.

Studentu attālināti iesniegtos darbus docētājiem iespējams vērtēt, lietojot "Turnitin" sistēmu pret plaģiātismu. Arī rakstiskā vai mutiskā eksāmena laikā var izmantot dažādus tehniskos risinājumus, kā novērst studentu špikošanu un neatļautu rīku lietošanu, kā arī studenta personības un darba vides pārbaudes paņēmienus, lai pārliecinātos par studenta akadēmisko godīgumu, uzsvēra universitātē.

Lai novērstu dažādus pārpratumus par eksāmena norisi un vērtējumu, eksāmena laikā universitāte iesaka izmantot video ierakstu.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni aizliegumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā arī mācības Latvijas skolās un augstskolās tiek organizētas attālināti.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais