Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šuplinska: Centralizētie skolu eksāmeni varētu notikt jūnijā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rīt valdībai piedāvās izšķirties par iespējamajiem centralizēto eksāmenu norises scenārijiem, apliecināja IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP).

Znotiņš stāstīja, ka ministrijai "aptuvenā stratēģija ir skaidra", tomēr konkrēti rīcības modeļi tikšot atklāti vien rīt pēc valdības sēdes, jo vispirms jānoskaidro, vai koalīcijas partneri piekrīt piedāvājumam.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) šodien Latvijas Radio sacīja, ka centralizētie eksāmeni varētu notikt jūnijā.

Ministre norādīja, ka sekos Veselības ministrijas (VM) ieteikumiem, kas paredzot - ja ir zināms eksāmenu kārtotāju skaits konkrētajā iestādē un ja ir ievērota prasība "divi un divi", tad eksāmenus sarīkot neesot problēma. "Tātad līdzīgi kā, piemēram, Saeimā, kur ievēro distanci, vai bērnudārzu dežūrgrupās, to ir iespējams paveikt," pauda Šuplinska.

Šobrīd IZM veic aprēķinus, cik skolēni varētu kārtot latviešu valodas, matemātikas un angļu valodas eksāmenus, lai saprastu, vai tos var fiziski sarīkot. Paralēli arī aplūko iespēju, vai eksāmenu mutisko daļu nav iespējams organizēt attālināti. "Trešais moments, kas šodien ir izrunāts, ir pavisam neliels, bet tomēr samazinājums eksāmena saturā. Tie ir trīs galvenie akcenti, kas tiek modelēti - skolēnu skaits, kura daļa varētu būt attālināti un satura samazinājums," atklāja politiķe.

Ja sākotnēji IZM slējās uz pozīciju, ka 9.klasēm iztiks ar gada vērtējumu, tad pēc sarunas ar nozari un skolēnu satrauktajām vēstulēm tomēr palikts pie risinājuma - ja ir variants "B" un eksāmenu sesija var notikt jūnijā, tad 9.klasēm rīkot kompleksu eksāmenu, saliekot visus četrus centralizētos eksāmenus kopā, mazinot apjomu un prasības.

IZM negrib centralizētos eksāmenus rīkot maijā, jo, ja 12.maijs ir termiņš, kurā beidzas ārkārtējā situācija, atgriešanās normālajā darba ritmā noritēs pakāpeniski. "Tāpēc ir skaidrs, ka nevar 15.maijā rīkot svešvalodas eksāmenu. Ir vajadzīgas vismaz divas nedēļas, kurās plānveidīgi konsultē un visu saorganizē. Tāpēc plānā "A" eksāmeni ir iecerēti jūnijā," pauda ministre.

Šuplinska uzsvēra, ka par centralizētajiem eksāmeniem valdībai un plašākai sabiedrībai vairāk tiks stāstīts ceturtdien, bet ministrijas rīcības programma plašāk tikšot prezentēta tikai pēc Lieldienām.

Jau vēstīts, ka IZM domā par centralizēto eksāmenu neatcelšanu, jo sevišķi 12.klasēm, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē stāstīja Šuplinska.

Politiķe norādīja, ka "12.klasēm eksāmens noteikti paliek un izmaiņas varbūt gaidāmas to skaitā, bet varbūt arī nē". Tādā gadījumā nekas nemainīsies attiecībā uz skolēnu iestāšanos augstskolās.

Arī IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktore Rūta Gintaute-Marihina sēdē pavēstīja, - ja ārkārtējo situāciju pagarinās vēl uz mēnesi, pastāv iespējas, ka profesionālo skolu kvalifikācijas eksāmeni un centralizētie eksāmeni varētu notikt - ievērojot visus drošības pasākumus.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni aizliegumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā arī mācības Latvijas skolās un augstskolās tiek organizētas attālināti.