Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Attālināti mācīties palīdzēs TV projekts

© Rūta Kalmuka/F64

Lai veicinātu attālināto mācību pieejamību, kvalitatīva satura apgūšanu un sniegtu lielāku atbalstu vecākiem, īpaši sākumskolas posmā, izveidots jauns izglītojošs TV kanāls Tava klase. Valdība tam atvēlējusi 365 208 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Projektā piedalās vairāk nekā 70 pedagogu - gan no Iespējamās misijas, gan no iniciatīvas grupai Vecāki par labāku izglītību piesaistītajiem skolotājiem. No tīrajām izmaksām, kas ir 301 000 eiro, 40% ir paredzēti skolotāju atlīdzībai, bet pārējo summu izmantos «tehniskajiem partneriem». «Tā kā projektā iesaistītie skolotāji ir nodarbināti ar savu skolēnu mācīšanu, šim darbam viņi atvēlēja savu brīvo laiku, lai īsā laikposmā radītu oriģinālsaturu. Tāpēc skaidrs, ka viņiem visiem izmaksās autoratlīdzības,» skaidroja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Viņa uzsvēra, ka nevienā brīdī akcents netika likts uz piepelnīšanos. Šos pedagogus to mudinājusi darīt «īpaša kopības sajūta un misijas apziņa».

Šādu inovatīvu pieeju, veidojot mācību kanālus ārkārtas situācijā, nodrošinot attālinātās mācības, izmanto arī vairākās citās Eiropas valstīs: Čehijā, Spānijā, Francijā, Horvātijā, Rumānijā, Slovākijā un Slovēnijā. Bet tas, kas tapis Latvijā, ir pirmais šāda veida projekts gan Baltijas, gan Skandināvijas reģionā, sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš, piebilstot, ka tas izlolots īsā laika posmā - tikai divu nedēļu laikā, strādājot saspringtā režīmā ik dienu.

Jaunais TV kanāls palīdzēs risināt vairākas būtiskas problēmas, kas identificētas pirmajā attālināto mācību nedēļā. Viena no tām - nepieciešamība pēc kvalitatīvas mācību vides 1. līdz 6. klašu skolēniem, kas, pēc ekspertu teiktā, nevar apgūt tik lielu mācību vielas apjomu patstāvīgi, norādīja ministre. Šāda pieeja arī atvieglos attālināto mācību procesu ģimenēs, kurās ir vairāki skolēni, jo virszemes TV pārklājums ir 97% valsts teritorijas. Tāpat tiek radītas līdzvērtīgas izglītības iespējas visā Latvijā, mazinot nevienlīdzību, kas rodas skolotāju vai infrastruktūras trūkuma vai nepieejamības dēļ.

Projektā uzsvars likts uz sākumskolu, bet ir arī atvēlēta sadaļa 9. līdz 12. klašu skolēniem. Sākotnēji bija domāts izstrādāt mācību saturu arī 7. līdz 8. klašu skolēniem un tehniskās iespējas tam bija, tomēr šo ieceri nācies atlikt, jo laika rāmis bija pārāk mazs, lai paceltu tādu apjomu. Katram mācību priekšmetam - latviešu valodai, matemātikai, angļu valodai - ik dienas būs veltītas 20 minūtes, galveno vērību veltot pamatvielas apguvei un «ierosinošai fāzei». Mācību saturs veidots tā, lai mazo klašu skolēni pēc katra priekšmeta var paspēt izpildīt kādu uzdevumu un pārorientēties uz nākamo mācību priekšmetu. Atgriezeniskā saite, konsultācijas un mācību vielas nostiprināšana paliek tiešā priekšmeta skolotāja ziņā, jo raidījuma veidotāju uzdevums ir «motivēt, iedrošināt un uzrunāt skolēnus un viņu vecākus», teica I. Šuplinska. Kanāls piedāvās atkārtot arī dziesmu un deju svētku repertuāru kopdziedāšanā, deju nodarbībās, tāpat kopā sportot, apgūt teātra spēles elementus, robotiku un interneta tehnoloģijas, animācijas pamatus. Būs arī iespēja iepazīt mazākumtautību valodas, kurās notiek mācības Latvijā (ukraiņu, igauņu, lietuviešu, krievu, baltkrievu, poļu), un piepulcēties tām varētu arī lībiešu un latgaliešu valoda, ko ikdienas mācībās izmanto reti. Iecerēts, ka jau pēc Lieldienām mācību programmu saturu nodrošinās nedēļu iepriekš, ļaujot vispārizglītojošo skolu pedagogiem mērķtiecīgi plānot izglītojošā kanāla programmu savā nodarbību grafikā.

Plānots, ka no 6. aprīļa līdz 29. maijam darbadienās no plkst. 9 līdz 13.40 kanālā ReTV tiks pārraidītas mācību stundas 1. līdz 4. klašu skolēniem, bet kanālā Sportacentrs.com TV no plkst. 9 līdz 16.40 - mācību stundas 5., 6., kā arī 9. un 12. klašu skolēniem.