Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Daļa skolēnu joprojām gaida solītās viedierīces

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Lielākā daļa attālinātā mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamo viedierīču, ko ir sagādājusi valsts un uzņēmumi, ir nogādātas līdz pašvaldībām, kas mobilos telefonus un planšetdatorus dala pa skolām. Teju puse no visām sagādātajām viedierīcēm ir paredzēta Rīgas skolām. Tajā pašā laikā 15 Latvijas novados līdz šim nav nonākusi neviena no šīm ierīcēm.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) marta vidū aptaujāja skolas, lai uzzinātu, cik Latvijā ir skolēnu, kuriem mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu, kas līdz ar to rada grūtības šiem skolēniem piedalīties attālināto mācību procesā. Aptaujā noskaidrojās, ka šādu skolēnu ir aptuveni trīs procenti. Sākumklasītēs (no 1. līdz 5. klasei ) šādu skolēnu skaits bija 3,6 procenti. No 6. līdz 9. klasei - 2,8 procenti, no 10. līdz 12. klasei - 1,22 procenti.

Lai šo problēmu operatīvi risinātu, IZM uzrunāja privātos partnerus - SIA Latvijas Mobilais telefons un Bite Latvija, kuri bija pauduši atbalstu viedierīču nodrošinājumam skolēniem attālinātā mācību procesa īstenošanai. No LMT tika iegādāti 2266 Huawei P Smart 2019 un LG K40S viedtālruņi, kā arī no Bite 2000 planšetdatoru Lenovo Tab4 8.0 LTE Black. Ierīču iegādei valsts kopumā atvēlēja 436 732 eiro, kas tika segti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un IZM budžeta. Vēl 1000 planšetdatoru Bite Latvija dāvina. Līdz ar to 5266 skolēni Latvijā varētu saņemt vai nu viedtelefonu (6.-12. klašu skolēni) vai planšetdatoru (1.-5. klases skolēni).

Līdz šim 5077 viedierīces ir nogādātās 104 pašvaldībās, tajā skaitā Rīgā - 1949, Daugavpilī - 236, Jelgavā - 212, Ventspilī - 139, Liepājā - 116 ierīču. Starp novadiem visvairāk viedierīču saņēma Aizputes, Limbažu, Kuldīgas, Daugavpils, Gulbenes novadi. Bet Ērgļu novads, Jēkabpils novads, Neretas novads, Varakļānu novads un Vārkavas novads tikai katrs pa vienai ierīcei, pa divām ierīcēm - Engures novads, Rojas novads, Salas novads.

Savukārt 15 novadu (Aknīstes, Alojas, Alsungas, Babītes, Baltinavas, Carnikavas, Cesvaines, Ikšķiles, Jaunpils, Mērsraga, Nīcas, Pāvilostas, Raunas, Viļānu, Zilupes) pagaidām nav iekļauti IZM veidotajā viedierīču sarakstā. Tā kā IZM rīcībā nesadalītām vēl ir jābūt 189 ierīcēm, tad jācer, ka tās nonāks šo novadu skolās.

Ekrānšāviņš