Slēgtajā Rozulas pamatskolā plāno izveidot mākslas un vēstures centru

Pārgaujas novada pašvaldībā aktualizējies jautājums par pagājušā gada jūlijā slēgtās Rozulas pamatskolas turpmāko izmantošanu. Slēgtajā skolā varētu izveidot mākslas un vēstures centru, kurā glabātos novada pagastu muzeja krājumi un attīstītos lietišķās mākslas un kultūras vide.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents, pašlaik šī iecere ir tikai idejas līmenī, taču ļoti iespējams, ka tā tiks realizēta. Novada dome par šo ieceri vēl nav balsojusi.

"Tas ir viens no labākajiem variantiem, kā šo ēku izmantot. Arī iedzīvotāji tika aicināti izteikt savus priekšlikumus, bet atsaucības nav. Šo centru varētu izmantot arī nevalstiskās organizācijas un citas interešu grupas," stāsta Vents.

Ideja par skolas telpu aizpildīšanu radusies pēc tikšanās Cēsu novada pašvaldībā. Cēsu vēstures un mākslas muzeja krājums varētu tikt sadalīts pa novadiem attiecīgajām pašvaldībām pēc piederības.

Kā spriež Vents, telpas ir šādai iecerei piemērotas, skola ir pietiekami liela, tomēr nepieciešami ieguldījumi, lai ēku sakārtotu, jo telpas bijušas izveidotas skolas vajadzībām. Pašlaik tiek gatavota tāme, lai noskaidrotu, cik izmaksātu ēkas apkures sistēmas sakārtošana - padomju laika krāsnis iecerēts aizvietot ar centrālapkuri. Vecās podiņu krāsnis gan tikšot saglabātas.

Šī gada novada budžetā ēkas remonts nav paredzēts, tādēļ nepieciešamības gadījumā, ja tiks lemts par ieceres realizāciju, līdzekļi būs jāmeklē citur.

LETA jau ziņoja, ka, ieviešot skolu finansēšanas modeli "nauda seko skolēnam", Cēsu rajona Stalbes pagastā 2009.gada 1.jūlijā pēdējā darba diena bija Rozulas pamatskolā, kura 2008.gadā svinēja 120 gadu jubileju.

Jau martā skolas direktore Ilze Krivašonoka aģentūrai LETA stāstīja, ka skolā mācās 30 bērni, vietējie bērni ir tikai 11. "Pārējie ir no rehabilitācijas iestādes "Saulrīti", kur sniedz palīdzību no alkohola, narkotikām un citām psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem. Mēs būtu gatavi strādāt arī turpmāk, bet nav finansējuma, kas varētu nodrošināt skolas darbību," stāstīja Krivašonoka.

Skolā strādāja 14 skolotāji.

Rozulas pamatskolas bērni mācības turpina Stalbes vidusskolā. Rehabilitācijas iestādes "Saulrīti" bērni apmeklē Straupes pamatskolu.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais