Sūdzas par skolu vadību

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) 2009./2010.mācību gadā saņēmis 364 iesniegumus un 153 no tiem bija saistīti ar vispārējās izglītības iestādes darbības jautājumiem, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes, aģentūru LETA informēja IKVD Licencēšanas un reģistru departamenta Pārvaldes vecākā referente Ina Romāne.

IKVD biežāk izskatītie jautājumi 2009./2010.mācību gadā bija par izglītības iestādes vadītāja pienākumu nepildīšanu, izglītojamo tiesību neievērošanu, izglītības programmas neatbilstošu īstenošanu, pedagoga pienākumu neievērošanu, pedagoga izglītības neatbilstību, prettiesisku maksas pieprasīšanu, uzņemšanas, pārcelšanas un atskaitīšanas noteikumu neievērošanu un citi jautājumi.

IKVD vērš uzmanību uz to, ka iesniegumu skaits nesakrīt ar izskatīto jautājumu skaitu, jo vienā iesniegumā iesniedzējs nereti minējis vairāk nekā vienu jautājuma tematu, izskatāmais jautājums ne vienmēr saistīts ar pārkāpumu, ne visos gadījumos, kad konstatēts pārkāpums, ir ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta, jo par konstatēto pārkāpumu nav paredzēta administratīvā atbildība, vai arī pārkāpums ir maznozīmīgs un izglītības iestāde to ir novērsusi pārbaudes brīdī.

Īstenojot uzraudzības funkciju, IKVD darbība primāri ir vērsta uz izglītības iestādes darbības uzlabošanu un tiesiskuma nodrošināšanu izglītības iestādē. IKVD 2009./2010.mācību gadā ierosināja 24 administratīvā pārkāpuma lietas, no kurām 12 ierosinātas par vispārējās izglītības iestādē konstatētiem pārkāpumiem.

Izskatīta viena lieta par prettiesisku maksas pieprasīšanu un saņemšanu izglītības iestādē, divas administratīvā pārkāpuma lietas izskatītas par uzņemšanas, pārcelšanas un atskaitīšanas noteikumu pārkāpšanu izglītības iestādē, divas administratīvā pārkāpuma lietas izskatītas par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu, viena administratīvā pārkāpuma lieta izskatīta par pedagoga privātpraksi bez sertifikāta, viena administratīvā pārkāpuma lieta izskatīta par izglītības programmas īstenošanu neatbilstoši licencētajai programmai.

Divas administratīvā pārkāpuma lietas izskatītas par pedagoga, kura izglītība un profesionālā kvalifikācija neatbilst prasībām, pieņemšanu darbā un darba tiesisko attiecību turpināšanu ar šādu pedagogu, par izglītības iestādes vai izglītības institūcijas vadītāja pienākumu nepildīšanu izskatīta viena lieta, un saistībā ar skolēnu drošības noteikumu pārkāpšanu izglītības iestādēs izskatītas divas administratīvā pārkāpuma lietas.

Administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanas rezultātā trīs lietas tika izbeigtas, vienā gadījumā izteikts mutvārdu aizrādījums, vienā izteikts brīdinājums, kā arī septiņos gadījumos piespriesti naudas sodi no 25 līdz 75 latiem. Administratīvie sodi izglītības iestādes atbildīgajām personām tiek piemēroti izņēmuma gadījumā, kad konstatēti būtiski pārkāpumi.