Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kas notiek bērnudārzos, un kā pieteikt skolā pirmklasnieku

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

Rīgas bērnudārzi līdz maijam aicina apmeklēt atvērto durvju dienas ne tikai vecākus, kuru bērni jau apmeklē dārziņus, bet arī potenciālo audzēkņu mammas, tētus un vecvecākus. Savukārt tiem vecākiem, kuru septiņgadnieki pošas uz skolu, der ielāgot, ka turpmāk būs nedaudz īsāks periods, kad varēs nodot iesniegumu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā atgādina, ka kopš 2010. gada bērnus pirmsskolā piesaka tikai elektroniski. Tāpēc atvērto durvju dienu pasākums ir iespēja iepazīties ar pirmsskolas mācību iestādes vadību, personālu, noskaidrot interesējošos jautājumus par bērna ikdienas gaitām dārziņā, apskatīt grupiņu telpas, apkārtni. Vienlaikus departamentā brīdina, ka saistībā ar koronavīrusa Covid-19 izplatību iespējamas izmaiņas.

Rīgas pašvaldības pirmsskolas iestāžu atvērto durvju dienu norises laiki un kontaktinformācija pieejama Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta tīmekļa vietnē www.izglitiba.riga.lv, sadaļā Pirmsskolas. Tur sniegta izsmeļoša informācija par to, kā jāpiesaka apmeklējums, vai nepieciešami maiņas apavi, ar kādiem darbiniekiem būs iespēja tikties, kādas nodarbības varēs vērot. Vēl viens nosacījums: apmeklētājiem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Topošo skolēnu vecākiem jāpievērš uzmanība grozījumiem Rīgas domes saistošajos noteikumos Par kārtību, kādā reģistrējami iesniegumi par bērna uzņemšanu 1. klasē Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs. Tagad vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim pēc izglītības iestādes paziņojuma saņemšanas par bērna iekļaušanu nākamā mācību gada 1. klašu pretendentu sarakstā 10 kalendāro (nevis darbdienu!) dienu laikā būs jāiesniedz izglītības iestādē iesniegums par bērna uzņemšanu 1. klasē. Līdz šim atbildi varēja sniegt 15 dienu laikā. Departamentā skaidro, ka jaunā kārtība nodrošinās efektīvāku 1. klašu komplektēšanu izglītības iestādēs. Piemēram, Rīgas centrā ir trīs skolas, kurās vecāki vienlaikus var pieteikt bērnu, bet mācības viņš uzsāk, protams, tikai vienā mācību iestādē. Lai pēc iespējas ātrāk kļūtu skaidrs, kuru skolu vecāki izvēlējušies un kur nākamo audzēkni pieteikuši mācībām, tiek saīsināts atbildes sniegšanas termiņš.

Uzmanību! Ņemot vērā Rīgas pašvaldības veiktos izglītības iestāžu tīkla pilnveidošanas pasākumus, ir precizētas Rīgas Ziepniekkalna vidusskolas, Rīgas Juglas vidusskolas, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas un Rīgas 46. vidusskolas mikrorajonam piekritīgās adreses, kā arī Rīgas 45. vidusskolas, Rīgas 74. vidusskolas, Rīgas Hanzas vidusskolas, Rīgas 49. vidusskolas un Rīgas Franču liceja mikrorajonam piekritīgās adreses.