Septembra beigās notiks Zinātnieku nakts

24.septembrī vienlaikus Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī un Salaspilī notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu "Cilvēks, daba, klimats", aģentūru LETA informēja Latvijas Zinātņu akadēmijas Eiropas Programmu centra vadītāja Maija Bundule.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Pasākums Latvijā noritēs jau piekto gadu pēc kārtas. Ar šo pasākumu Latvija iekļausies to 32 Eiropas valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra pēdējās piektdienas vakarā organizēs dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, raisot sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, un ļautu sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos, informēja Bundule.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar vides zinātnēm, bioloģiskās daudzveidības un klimata izmaiņu radītajām problēmām. 24.septembrī plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un uz brīdi iejusties zinātnieka ikdienā. Kopīgi varēs no jauna atklāt lietas, bez kurām šodien mūsu ikdienas dzīve vairs nav iedomājama un kuras ir dažādu zinātnes sasniegumu rezultāts. Varēs iepazīties ar tehnoloģiju idejām, kas pateicoties zinātnei vēl var ienākt mūsu sadzīvē, sacīja Bundule.

Jau no 9.septembra LZA 3.stāva telpās būs aplūkojams biomākslas projekts "Labošanas darbu kolonijā. Ķermeņa rakstība". Šis projekts ir pirmais starpdisciplinārais biotehnoloģijas un mākslas projekts, kas realizēts Latvijā. Par konceptuālo pamatu izmantojot Franca Kafkas 1923.gadā uzrakstīto stāstu "Labošanas darbu kolonijā", projektā tiek pētīts kā ar biotehnoloģiju palīdzību var fiziski realizēt šīs savulaik uz papīra iztēlotās ainas, kā iegūtais rezultāts izmaina paša teksta izpratni un kā izmainās skatījums un dzīvību, ķermeniskumu un cilvēka rīcības robežām. Projekta ekspozīcija būs apskatāma līdz pat 22.septembrim darbadienās un sestdienās no plkst.10 līdz 17.

Savukārt Zinātnieku nakts pasākumus 24.septembrī ievadīs populārzinātniskas interaktīvas izstādes no Francijas "Smilšu graudu spēle" atklāšana LZA telpās. Izstādes ekspozīciju varēs apskatīt un eksperimentus veikt līdz pat 16.oktobrim. Plkst.17 sekos zinātnes kafejnīcas pasākums Latvijas Universitātē par tēmu "Zinātne - hobijs" un plkst.19 zinātnes kafejnīca LZA "Klimata izmaiņas. Kā izdzīvosim?", kurā ar ekspertiem un viesiem no Francijas notiks diskusijas par klimata izmaiņām, to ietekmi uz Latvijas dabu un cilvēka veselību.

Zinātnieku nakts laikā dažādi pasākumi notiks Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, Cietvielu fizikas institūtā un Botāniskajā dārzā, Rīgas Stradiņa universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, P.Stradiņa medicīnas vēstures muzejā, Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, Daugavpils Universitātē, Rēzeknes Augstskolā, Ventspils Augstskolā un tās starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē.

Visu vakaru Latvijas Zinātņu akadēmijā būs skatāmi mākslinieka Voldemāra Johansona darbi - gaismas instalācijas un lielformāta attēli, kuros savijas māksla ar zinātni un izmantoti zinātniskie atklājumi lāzertehnoloģiju jomā.

Latvijā

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - “BMW 320”, kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli “Seat Alhambra”, kuru vadīja vīrietis.