Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Skolas varēs izvēlēties, vai 3. klases pārbaudes darbu matemātikā pildīt tiešsaistē

© pixabay

Šogad pirmo reizi Valsts izglītības satura centrs (VISC) piedāvā izglītības iestādēm izvēlēties diagnosticējošo darbu matemātikā 3.klasei pildīt tiešsaistē, joprojām saglabājot iespēju to veikt arī rakstveidā.

Pēc VISC pārstāves Lienes Bērziņas paustā, šis darbs netiks vērtēts ballēs un neietekmēs skolēnu vērtējumu atbilstošajā mācību priekšmetā.

Viņa skaidroja, ka 2019.gada novembrī 7339 trešās klases skolēnu iesaistījās izmēģinājuma diagnosticējošā darba izpildē portālā "www.uzdevumi.lv", lai pieņemtu lēmumu, kā labāk rīkoties nākamā gada 26.februārī, kad visiem 3.klases skolēniem būs jāveic diagnosticējošais darbs matemātikā. Kopumā izmēģinājumā tika pārstāvēta 251 izglītības iestāde.

No visiem darba veicējiem 6428 skolēni darbu veica latviešu valodā, savukārt 911 skolēni to pildīja krievu valodā. Izmēģinājuma diagnosticējošā darba vidējais snieguma vērtējums, ko uzrādīja skolēni, ir 62%, ko VISC novērtējis kā labu, ņemot vērā, ka līdz darba norisei vēl ir trīs mēneši.

Pēc izmēģinājuma darba izpildes 190 skolotāji aizpildīja aptaujas anketu, lai vērtētu šāda darba izpildes veida priekšrocības un šķēršļus. Vairums skolotāju jeb 82% no respondentiem ieteica diagnosticējošo darbu matemātikā 3.klasei veikt tiešsaistē arī citām izglītības iestādēm.

Bērziņa vēstīja, ka jau patlaban arvien vairāk gan ikdienā, gan mācību procesā tiek izmantotas digitālās tehnoloģijas, tāpēc ir nepieciešams stiprināt arī skolēnu digitālās prasmes. Viņa stāstīja, ka jau vairāki portāli, tajā skaitā arī portāls "www.uzdevumi.lv" piedāvā veikt ne tikai mājas darbus, bet arī pārbaudes darbus tiešsaistē, ko izglītības iestādēs mācību priekšmetu skolotāji izmanto dažādu mācību priekšmetu apguvē un skolēnu iegūto zināšanu stiprināšanā.

Tāpat kā priekšrocības viņa minēja arī to, ka skolai nav jātērē papīrs un pulveris darbu pavairošanai, skolēni var demonstrēt arī savas datorprasmes un uzreiz pēc darba izpildes katrs skolēns var uzzināt savu rezultātu. Būtiski esot arī tas, ka skolēns pēc darba izpildes var noskaidrot nepareizās atbildes un uzzināt pareizās atbildes skaidrojumu.

Arī šobrīd ikvienam skolotājam un skolēnam ir iespēja iepazīties ar diagnosticējošo matemātikas pārbaudes darbu 3.klasei - "http://ejuz.lv/matematika3klasei".

Bērziņa atzīmēja, ka, ja skolēni nav apguvuši minimālās datorprasmes, kā arī nav izmēģinājuši darbu pildīt tiešsaistē, tad VISC iesaka to veikt rakstveidā. Attiecīgi skolā pirms diagnosticējošā darba veikšanas skolotājam būtu jāizvērtē skolēna prasmes un atbilstība darba pildīšanai tiešsaistē vai rakstveidā.