Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Aptauja: Latvijā 35,5% skolēnu regulāri pieredzējuši izsmiešanu, draudēšanu vai fizisku vardarbību

© Pixabay

Latvijā ir visaugstākais skolēnu pāridarījumu īpatsvars starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas Savienības valstīm, liecina "OECD PISA 2018" pētījuma rezultāti.

Šodien Latvijas Universitātē tika prezentēti OECD "PISA 2018" Latvijas rezultāti. Ar šo vērtēšanas programmu ik pēc trim gadiem tiek vērtēta 15 gadus vecu skolēnu kompetence lasīšanā, matemātikā, dabaszinātnēs un vēl citās jomās plašā skolēna, skolas, izglītības sistēmas raksturlielumu kontekstā.

Attiecībā uz skolu klimatu atklājies, ka Latvijā piecpadsmitgadīgie skolēni ļoti bieži ir pakļauti pāridarījumiem no savu skolas biedru puses. Augstāks pāridarījumu indekss ir tikai Indonēzijā, Marokā, Jaunzēlandē, Dominikānā un Brunejā.

Latvijā 35,5% skolēnu izjutuši kādu no pāridarījumu veidiem - izsmiešana, draudēšana un fiziski pāridarījumi - "dažas reizes mēnesī" vai "vienreiz nedēļā vai biežāk". Tai skaitā izsmiešanu izjutuši 17,8% piecpadsmitgadīgo skolēnu un to, ka viņiem apzināti iesit vai grūsta - 12,3%.

Pētījuma autori norādīja, ka Latvijā ir ne tikai pats augstākais skolēnu pāridarījumu biežums, bet tas ir arī paaugstinājies kopš 2015.gada. Kopumā Latvijā un vidēji OECD pāridarījumi biežāk sastopami skolās ar zemāku skolēnu ģimeņu vidējo sociāli ekonomisko statusu, kā arī lauku skolās pāridarījumi ir biežāk sastopami nekā pilsētu skolās.

Pētnieki skaidroja, ka, lai būtiski samazinātu pāridarījumus skolēnu vidē, nepieciešams neatliekams un vienots sociālo pedagogu, izglītības psihologu, skolotāju un skolas vadības darbs skolas līmenī un mērķtiecīga sadarbība ar pašvaldībām, atbilstīgām institūcijām un vecākiem.

Tāpat pētījumā uzsvērts, ka valstī un katrā skolā jārada sistēma, lai skolēni zinātu, ka viņiem jālūdz palīdzība pāridarījumu gadījumos un viņi zinātu, kur vērsties un būtu droši, ka viņiem palīdzēs.