Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latgaliešu valodas draugus aicina rakstīt diktātu latgaliski

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ikviens latgaliešu valodas draugs un entuziasts ir aicināts 9. novembrī uzrakstīt diktātu latgaliešu rakstu valodā. Tas šogad notiks jau trešo reizi, sadarbojoties Latgalīšu kulturys ziņu portalam lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales studijai. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 raidījumā "Kolnasāta" pl. 18.15, bet uzrakstīto tekstu varēs pārbaudīt portālā lakuga.lv.

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā šogad notiks jau trešo reizi. Ideja par tā veidošanu radās portāla lakuga.lv redaktorei Vinetai Vilcānei ar mērķi aktualizēt latgaliešu valodas lietojumu un pievērstu sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski. Lai gan iespējas iemācīties latgaliešu rakstu valodu ir stipri ierobežotas, tas nemazina sabiedrības vēlmi komunicēt latgaliski, īpaši jaunākā paaudze to izvēlas kā saziņas valodu dažādos sociālajos medijos.

Latgaliešu valoda šobrīd aktīvi tiek izmantota dažādās kultūras izpausmēs kā mūzikā, literatūrā, kino un teātrī, medijos, arī tūrismā un uzņēmējdarbībā. Saskaņā ar pēdējās tautas skaitīšanas datiem ikdienā latgaliešu rakstu valodu, kas ir vēsturisks latviešu valodas paveids, izmanto ap 8,8% Latvijas iedzīvotāju.

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā trešo reizi skanēs 9. novembrī plkst. 18.15 Latvijas Radio 1. programmas latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" (visās LR1 frekvencēs un internetā visā pasaulē). Diktātu būs iespējams pierakstīt, arī pieslēdzoties sociālajā tīklā Facebook.com Latgales studijas kontam facebook.com/LatgalesStudija. Ikviens interesents sevis uzrakstīto tekstu varēs pārbaudīt portālā lakuga.lv vai arī uzrakstīto tekstu iesūtīt īpašā tiešsaistes sistēmā un saņemt atbildi e-pastā jau ar kļūdu labojumiem.

Raidījuma "Kolnasāta" vadītājs Ēriks Zeps, aicinot rakstīt diktātu, saka: "Navajag uzatraukt par sovom rokstu volūdys zynuošonom. Saprūtams, ka daudzim nu myusu, ari maņ, tuos nav speidūšys, jo nav bejuse vareiba latgalīšu volūdu vuiceitīs školā. Diktata raksteišona vaira ir kai pīdzeivuojums i ari aplīcynuojums latgalīšu volūdys eksistencei, pīruodejums tam, ka latgalīšu rokstu volūda ir tikpat skaneiga i vierteiga kai latvīšu literaruo volūda."

Šogad diktātam izraudzīts fragments no Egitas Kancānes stāstu grāmatas "Syltuo mola", to lasīs mūziķis, grupas "Baritoni" dalībnieks Mārtiņš Strods. Diktāta teksts sagatavots, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu rakstības nosacījumus.