Nav zināms, vai līdz 1.septembrim būs izremontēti visi dabaszinātņu un matemātikas kabineti Rīgā

Būvuzņēmums SIA "CB", ar ko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments noslēdzis līgumu par renovācijas darbu veikšanu 49 Rīgas skolu dabaszinātņu un matemātikas kabinetos līdz šī gada 1.septembrim, pagaidām neko nevar pateikt par remontu gaitu, un nav zināms, vai līdz skolas gaitu sākumam būs izremontēti kabineti visās skolās.

Uz aģentūras LETA jautājumu, cik daudz šonedēļ ir izdevies padarīt Rīgas skolās, "CB" būvniecības direktora palīgs Andris Siņelobovs atbildēja ļoti lakoniski: "Pagaidām neko nevaru pateikt," un nolika klausuli. Tikpat nerunīgs bija arī būvuzraugs Agris Svars, aizbildinoties ar steidzamiem darbiem.

Projekta vadības grupas pārstāvei Agnese Bīdermanei gan ir ko teikt par nedēļas laikā paveikto. "Ar būvnieku bijām vienojušies, ka līdz 18.augustam projekta vadībai būvnieks iesniegs darbu grafiku. Tas 18.augustā tika iesniegts ar piepildi, ka tajā vēl tiks veiktas korekcijas līdz 20.augustam. Darbu grafiks tika iesniegts bez paraksta, tādēļ es to nevaru uzskatīt par oficiālu dokumentu, ko es varētu pārsūtīt direktoriem, lai viņi varētu plānot savus darbus. Šodien ir 20.augusts, bet darba grafiku joprojām neesam saņēmuši," sacīja Bīdermane.

Pagājušajā nedēļā ar celtniekiem bija panākta vienošanās, ka visiem strādniekiem, kuri uzturas objektā, būs kartes ar vārdu, uzvārdu, darba līgumu. Daļai strādnieku šīs kartes bija, bet skolās bija arī cilvēki bez kartēm. Bīdermane informēja, ka nedēļas laikā ir gandrīz pabeigti demontāžas darbi un sākti apdares darbi.

"Sarunas ar "CB" ir ļoti sarežģītas. Tā vietā, lai runātu par veicamajiem darbiem, būvnieki meklē iespējas, kā vainot pasūtītāju. Jā, laika gaitā ir mainījies veicamo darbu apjoms, taču apgalvot, ka celtnieki nezina, kādi darbi jāveic, nevar. Ja rodas kādas problēmas, būvuzraugs brauc uz objektu un konsultē," stāstīja Bīdermane.

Noslēgtais līgums ar "BC" paredz, ka visi darbi ir jāpabeidz līdz 1.septembrim, bet, tā kā neesot saskaņoti darbu grafiki, Bīdermane atturējās komentēt, vai līdz 1.septembrim visās skolās kabineti būs izremontēti.

Rīgas 49.vidusskolas direktors Juris Liepiņš stāstīja, ka viņš nav saņēmis rakstisku remontdarbu grafiku. "Tikai mutiski esmu informēts, ka tajās skolās, kur darbi nav sākti, zvanīs un darba grafiku saskaņos individuāli. Pagaidām neviens nav zvanījis. Un, ja godīgi, tad patlaban es labāk viņus redzu aizejam, nekā atnākam, jo nedēļas laikā izremontēt četrus kabinetus nav iespējams. Es atsaucu skolotājus no atvaļinājuma jūlija beigās, un mēs kabinetus atbrīvojām. Labi, ka mēbeles aiznesām uzreiz uz pagrabu, jo pretējā gadījumā tās tagad būtu jāpārnes. Ne jau celtnieki būs vainīgi, ka skola nav gatava darbam, bet gan skolas direktors," saka Liepiņš.

Ja matemātiku un bioloģiju skolēni varēs apgūt arī citos kabinetos, tad ķīmijas un fizikas standarta apguve būs ierobežota. Rīgas 49.vidusskolai gan esot sadarbība ar Latvijas Universitātes (LU) ķīmijas laboratoriju, un visus svarīgākos laboratorijas darbus skolēni dodoties veikt uz turieni, taču citās skolās mācību darbs svarīgākajos mācību priekšmetos būs apgrūtināts.

Arī Hanzas vidusskolas direktoram Valdim Lapiņam esot mutiski solījumi, ka tajās skolās, kur nekas vēl nav sākts, nākamās nedēļas laikā nāks "CB" būvnieki un pa vienam kabinetam remontēs loģiskā darbu secībā. Pagaidām konkrētāku ziņu direktora rīcībā par "CB" plāniem Hanzas vidusskolā nebija.

Kā ziņots, projektā "Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana 63 Rīgas vispārizglītojošajās skolās" paredzēta arī mēbeļu un aprīkojuma iegāde. Patlaban tiek apzinātas mēbeļu vajadzības un saskaņotas to skices. Visticamāk, ka mēbeļu iepirkums tiks izsludināts septembrī, tādēļ skolām pēc kabinetu renovācijas būs jāizmanto vēl vecās mēbeles.

Savukārt kabineta aprīkojuma iepirkumu ir veikusi Izglītības un zinātnes ministrija, un katra mācību priekšmeta eksperts visām skolām aprīkojumu palīdzēs nokomplektēt atbilstoši vajadzībām un projekta finansiālajām iespējām.

Projekta otrajā kārtā būs jārenovē vēl 14 skolu dabaszinātņu un matemātikas kabineti.