Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LU atzīta par 39. labāko augstskolu Austrumeiropas un Centrālāzijas reģionā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Latvijas Universitāte (LU) no Latvijas augstskolām ieguvusi augstākos rezultātus starptautiskajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā, ieņemot 39.vietu, liecina starptautiskā augstskolu reitinga "QS University Rankings" mājaslapā publicētā informācija.

Austrumeiropas un Centrālāzijas reģiona augstskolu reitingā iekļautas 350 reģiona labākās augstskolas, un sešas no tām ir Latvijas augstskolas. Pērn reitingā atradās četras no Latvijas augstskolām.

Augstāko pozīciju minētajā reitingā ieņem LU. Nedaudz zemāk - 54.vietā - ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ieņem 141.vietu, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ierindojusies 174.pozīcijā. Pirmo reizi reitingā iekļuvušās Latvijas augstākās izglītības iestādes - Daugavpils universitāte un Transporta un sakaru institūts - ierindojušas 231.-240.vietā un 301.-350.vietā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, LU rezultāts reitingā ir uzlabojies par 11 vietām, bet RTU - par trim vietām, kamēr RSU un LLU piedzīvojušas kritumu par attiecīgi 24 un četrām pozīcijām.

Reitingā visaugstāk novērtētas trīs Krievijas universitātes - 1.vietu jau vairākus gadus ieņem Mihaila Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, 2.vietā ierindojas Sanktpēterburgas Valsts universitāte un 3.vietā - Novosibirskas Valsts universitāte, savukārt 4.vietu ieņem Tartu Universitāte Igaunijā.

Austrumeiropas un Centrālāzijas reģionā Igaunijas augstskolas ieņem ievērojami labākas vietas nekā Latvijas universitātes. Tartu Universitāte pakāpusies par vietu un ierindota ceturtajā vietā, Tallinas Tehnoloģiju universitāte ir 22.vietā, savukārt Tallinas Universitāte ierindojusies 71.vietā.

Turpretī no Lietuvas reitingā ierindojušās astoņas universitātes. Viļņas Universitāte ieņem 18.vietu, Viļņas Gediminas Tehniskā Universitāte ierindojas 32.vietā, Kauņas Tehnoloģiju universitāte atrodas 53.vietā, Vītauta Dižā universitāte Kauņā - 61.vietā, Lietuvas Veselības zinātņu universitāte - 115.vietā, Klaipēdas universitāte - 116.vietā, Mikolas Romeris universitāte - 142.vietā un Šauļu Universitāte atrodas 301.-350.vietā.

"QS University Rankings" augstskolu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un arī visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem.

Latvijas Universitāte Komunikācijas un inovāciju departaments Sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Iesalniece aģentūrai LETA norādīja, ka reitings veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus, no kuriem visbūtiskākie ir pasaules mēroga reputācija, universitātes reputācija darba devēju vidū, kā arī citējamība, pasniedzēju un studentu skaita attiecība, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvars.

Viņa pastāstīja, ka LU rezultāti uzlabojušies piecos rādītājos. Visaugstākos rezultātus LU ieguvusi vērtējumā - personāls ar doktora grādu, kurā universitāte ieņem 3.vietu un starptautiskās sadarbības rādītājā - 30.vietu, savukārt zinātnisko publikāciju vērtējumā LU pakāpusies uz 40.vietu.

LU prorektora pienākumu izpildītājs eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā Valdis Segliņš stāstīja, ka reitingi "vienmēr rāda jau sasniegto ar kavēšanos". Viņš piebilda, ka reitingi norāda uz kuru pusi universitātei būtu jāiet, vai uz kuru pusi virzās nepareizi.

Kopumā reitingā vērtētas 354 reģiona labākās universitātes, no kurām 53 sarakstā iekļautas pirmoreiz.