Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Drošība skolās – ar dežurantu vien nepietiek

© Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Viens no izglītības iestāžu pienākumiem ir radīt drošu vidi skolēniem un tur strādājošajiem. Lai to panāktu, tiek iesaistīta arī Valsts policija (VP). Ne tikai gadījumos, kad noticis kāds incidents, bet arī lai tā izvērtētu drošības riskus. Līdz šim drošības izvērtējumi veikti 12 izglītības iestādēs Latvijā, tuvākajā laikā vēl 13 tiks pabeigti, taču kopumā šā mācību gada laikā VP plāno apmeklēt 50 izglītības iestādes.

Pagājušajā nedēļā VP ieradās Vangažu vidusskolā, un tuvākajā laikā policisti viesosies arī Valmieras 5. vidusskolā, J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskolā, Svētes pamatskolā un Rīgas 47. vidusskolā. VP norāda, ka, sadarbojoties ar izglītības iestāžu vadību, ilgtermiņā tiek veidota drošāka vide skolās. Policijas amatpersonas nosaka vājās vietas sistēmā un vidē, tādējādi laikus skolām sniedzot viedokli par lielākajiem pārkāpumu riskiem un vajadzīgajiem uzlabojumiem. «Mēs varam skolām ieteikt, kā rīkoties, lai novērstu likumpārkāpumus, pirms tie vispār ir notikuši, taču precīzas norādes varam sniegt vien tad, ja mums tiek dota iespēja skolā veikt novērojumus vidē, uzdot jautājumus izglītības iestādes personālam un vadībai, iedziļināties skolas iekšējās procedūrās un nonākt pie konkrētiem secinājumiem,» skaidro VP Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics. Viņš norāda, ka informācija, kas nonāk VP redzeslokā, iespējams, ir tikai maza daļa no aisberga. Riski paši par sevi neizzūd, tāpēc ir svarīgi mērķtiecīgi strādāt, lai tos apzinātu un ietekmētu.

Ventspils 6. vidusskolas, kuru arī VP apmeklējusi, direktores vietniece audzināšanas darbā Lana Švarca atzinīgi vērtē sadarbību ar policiju un iespēju noteikt potenciālos riskus izglītības iestādē: «Skola kādam ir pirmās mājas, kādam otrās mājas, bet kādam, iespējams, vienīgās mājas. Tāpēc ir svarīgi, lai tajās viss būtu sakārtots labi, droši un draudzīgi. Laikmeta iezīmes liek mums būt modriem, un mūsu skolai svarīgi radīt atmosfēru, kas ļautu bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem justies droši. Līdz ar to esam atbildīgi par drošu skolas iekšējo un ārējo vidi. Mēs nebaidāmies runāt par problēmām un nebaidāmies tās risināt, tāpēc jau pagājušajā mācību gadā uzsākām aktīvu sadarbību ar Valsts policiju.»

Vangažu vidusskolā vēl tiek gaidīta informācija no VP par to, kādi drošības riski atklāti šajā izglītības iestādē un kas būtu jādara, lai tos novērstu. Lai gan skolā ir daudz darīts, lai tajā būtu droša vide, skats no malas nereti palīdz ieraudzīt ko tādu, kas paslīdējis garām, teic skolas direktore Indra Kalniņa. Ar VP Vangažu skolai esot jau ilgstošāka sadarbība, te ticis rīkots arī narkotiku pārbaudes reids. Šādi pasākumi ir ļoti būtiski, jo sūta skolēniem signālu - par nopietniem skolas noteikumu pārkāpumiem var sekot sods. Jo citādi daļai audzēkņu šķiet, ka skolotāju rīcībā ir vien pliks vārds. Kā nozīmīgu palīgu skolas vides drošībai I. Kalniņa min arī videonovērošanas sistēmas ierīkošanu - tā seko līdzi notiekošajam arī gaiteņos, ne tikai ēkas ārpusē vai pie ieejas. Tur fiksētais ir ļāvis atrast pārkāpējus, turklāt tas ir daudz ticamāks avots nekā skolēnu stāstītais. Neesot atteikušies no dežuranta, kurš seko līdzi arī tam, vai skolas telpās neienāk nepiederošas personas. Stundu laikā skolas durvis tiek slēgtas. Gribētos, protams, lai skolas teritoriju biežāk apsekotu arī pašvaldības policija, taču tas nav iespējams tās ierobežoto resursu dēļ. Taču viņu klātbūtne ļāvusi patramdīt vienu otru smēķētāju un sastādīt pārkāpuma aktu.

Svētes pamatskolā VP pārstāvji ieradīsies tuvākajā laikā. «Uz šo piedāvājumu ar prieku atsaucāmies, jo drošības nekad nevar būt par daudz. Nebaidāmies, ka varētu atrast kādu nepilnību. Jo laiki mainās - arī skolēni tiem līdzi, tāpēc vēlamies sagatavoties, lai netiktu pārsteigti,» saka Svētes pamatskolas sociālā pedagoģe Gunta Janmere. Arī šajā skolā ir ierīkota gan videonovērošanas sistēma, bērnudārza ēkai apkārt ir slēdzams žogs, iekštelpas var atvērt, izmantojot kodu. Tā kā skola nav liela, dežurants pie iestādes ieejas durvīm ātri atpazīst nepiederošas personas. Nepieciešamības gadījumā pieaicinot pašvaldības policistu.

Ne tikai VP, bet arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) seko līdzi skolu drošībai, it īpaši pieslēdzoties tad, ja tiek saņemts signāls par pārkāpumiem. Vidēji gadā tiek saņemtas ap 60 sūdzības par vardarbību izglītības iestādēs, skaidro IKVD pārstāve Jana Veinberga. Viņa piebilst, ka VP piesaista dienesta inspektorus vai lūdz konsultāciju konkrētos gadījumos. Tāpat dienests vajadzības gadījumā izmanto VP palīdzību.