Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Krievu savienība protesta akcijā aizstāvēs izglītību krievu valodā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Šodien notiks kārtējā Latvijas Krievu savienības (LKS) organizēta protesta akcija, kuras mērķis ir aizstāvēt izglītību krievu valodā Latvijā.

Kā liecina LKS līderes, Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas publicētā informācija sociālajā medijā "Facebook", šodien, plkst.12 notiks krievu skolu aizstāvju gājiens no Rātslaukuma līdz Ministru kabinetam.

Ždanoka norādīja, ka Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem ir jāpierāda, ka viņi ir daļa no valsts sabiedrības un ar viņu interesēm ir jārēķinās. "Pretējā gadījumā kopienu ik gadu sagaidīs arvien jauni ārprātīgi uzbrukumi no nacionālistu puses," publikācijā pauda politiķe.

Viņa norādīja, ka protesta mērķis nav tikai izglītības krievu valodā aizstāvēšana: "Mēs esam aizstāvēt mūsu cieņu un nākotni."

Kā ziņots, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atkārtoti aktualizējusi jautājumu par pilnīgu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Pašlaik virzību parlamentā sākuši vairāki VL-TB/LNKK izstrādāti likumprojekti, kas paredz pienākumu pašvaldībām nodrošināt iespēju iegūt izglītību valsts valodā ikvienā pašvaldību bērnudārzā. Piedāvātie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā gan tieši neattiecas uz pilnīgu pāreju uz mācībām valsts valodā.

Patlaban sākta pakāpeniska pāreja uz mācībām valsts valodā vidusskolās, vienlaikus palielinot latviešu valodas proporciju arī citos izglītības posmos.