Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

IZM pārsūdzēs sev nelabvēlīgo spriedumu LU rektora vēlēšanu lietā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatavojas pārsūdzēt sev nelabvēlīgo spriedumu Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanu jautājumā, informēja ministrija.

IZM uzsvēra, ka "šī brīža situācija nekādā ziņā nav vērtējama kā valsts un LU strīds, bet gan kā process, kurā svarīgi noskaidrot daudzus valstij un augstskolām būtiskus jautājumus".

Ministrija joprojām ir pārliecināta, ka valdībai sakarā ar rektora ievēlēšanas procesā pieļautajiem pārkāpumiem bija jāpieņem lēmums neapstiprināt Indriķi Muižnieku rektora amatā.

"Domājot par augstākās izglītības sistēmas pilnveidi, ir svarīgi iegūt autoritatīvu tiesas skaidrojumu par šobrīd spēkā esošā Augstskolu likuma un LU Satversmes iztulkojumu. It sevišķi, ja tiesas sniegtais skaidrojums atšķiras no Ministru kabineta un Indriķa Muižnieka skatījuma," teikts IZM paziņojumā.

Ministrijā sacīja, ka "laikā, kad notiek darbs pie augstskolu pārvaldības modeļa maiņas un tiek izstrādāts jauns Augstskolu likums un Zinātniskās darbības likums, ir ļoti svarīgi izvērtēt, vai pašreizējā Augstskolu likumā ietvertā norma par Ministru kabineta tiesībām apstiprināt augstskolu rektoru ir saglabājama".

"Augstskolu likums nosaka un aizsargā augstskolu autonomiju, taču autonomija nevar būt absolūta, tai jābūt saskaņotai ar sabiedrības un valsts interesēm," uzstāj IZM.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) otrdien lūgs Ministru kabinetu atbalstīt tiesas pieņemtā pagaidu noregulējuma pārsūdzēšanu Indriķa Muižnieka lietā, aģentūrai LETA sacīja pati ministre.

Vaicāta, vai šo jautājumu ir apspriedusi ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV), ministre atbildēja apstiprinoši. "Premjera pozīcija ir iegūt pēc iespējas ātrāku rezultātu. Viņa bažas saistītas ar to, ka jautājuma ilgais process kavēs augstākās izglītības pārvaldes modeļa ieviešanu," sacīja Šuplinska.

Ministre teica, ka kopā ar juristiem premjerministram skaidroja, ka to ieskatā, tiesas "pirmsšķietamais lēmums" norāda uz atšķirīgu interpretējumu par ievēlēšanas procesu, kā arī par punktu, kas attiecas uz Ministru kabineta un Izglītības un zinātnes ministrijas lomu šajā procesā.

Kā sacīja Šuplinska, ir svarīgi pārliecināties, kādas ir Ministru kabineta funkcijas un vai, mainot vai labojot Augstskolu likumu, ir nepieciešami būtiskāki redakcionālie labojumi. Viņasprāt, šī pārsūdzība ļautu nostiprināt pārliecību par atsevišķām juridiskām normām, kas tiek interpretētas.

Ministres ieskatā, tiesa lēmumā par pagaidu noregulējumu skaidro, kā vajadzētu notikt vēlēšanām, nevis, kā tās patiesībā notika, un tas viņu pārsteidzot. Tāpat viņa norāda, ka neesot parādījies iztirzājums tam, ka līdz pat ierašanās brīdim uz ārkārtas LU Satversmes Sapulci 6.jūnijā, dalībnieki nezināja, ka dienas kārtībā iekļautas rektora vēlēšanas, kā arī netika teikts, ka tā ir otrā kārta.

Premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūrai LETA atzina, ka gadījumā, ja izglītības un zinātnes ministre virzīs valdībā jautājumu, kas paredz atbalstīt tiesas pieņemtā pagaidu noregulējuma pārsūdzēšanu Muižnieka lietā, tad šis jautājums tiks izskatīts un attiecīgi arī lemts par tā tālāku virzību.

Jau vēstīts, ka valdība augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo IZM skatījumā rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš arī lūdza noteikt pagaidu liegumu jauna rektora ievēlēšanai, kas nozīmētu, ka līdz strīda izšķiršanai pēc būtības LU nevarētu tikt pie jauna rektora.

Pirmdien Administratīvā rajona tiesa lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu. Pašlaik vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības. Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA sacīja, ka respektē tiesas lēmumu un sagaida Šuplinskas priekšlikumus par turpmāko rīcību.