Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šodien aprit 100 gadi kopš Latvijas Universitātes dibināšanas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šodien aprit tieši 100 gadi, kopš tika dibināta Latvijas Universitāte (LU),

LU tika dibināta 1919.gada 28.septembrī, taču tās pirmsākumi meklējami vēl agrāk - 19.gadsimta otrajā pusē, kad latviešu sabiedriskās dzīves un kultūras darbinieki aicināja latviešus tiekties pēc zināšanām un kvalitatīvas izglītības.

Kā norāda LU, izšķiroša nozīme nacionālas augstskolas idejas īstenošanā bija Latviešu skolotāju un izglītības darbinieku kongresam, kas notika 1917.gadā no 7.jūnija līdz 13.jūnijam Igaunijā, Tērbatā. Kongresā izveidoja Augstskolas komiteju, kas publiskoja rezolūciju "Par latviešu augstskolu", uzsverot, ka jaunajā universitātē nepieciešama dabaszinātņu, humanitāro un tehnisko zinātņu vienotība.

LU savu simtgadi svin visu gadu ar dažādiem pasākumiem. Janvārī universitāte atklāja jauno Zinātņu māju Torņkalnā, savukārt svētku kulminācija notiek tieši šajās septembra dienās. Jau piektdien notika doktoru promocijas ceremonija un lielkoncerts "Arēnā Rīga", bet svētdien notiks ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā, savukārt 30.septembrī - starptautisks simpozijs un svinīgais koncerts.