Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mazākumtautību vecāki vērsušies Satversmes tiesā par mācību valodu bērnudārzos

© Andrejs Strokins/F64

Satversme tiesa (ST) šodien ierosinājusi lietu par normu, kas nosaka izglītības valodu pirmsskolas izglītības iestādēs,pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Apstrīdētā Ministru kabineta (MK) noteikumu norma paredz, ka no šī gada 1.septembra visā pirmsskolas izglītības posmā sekmē latviešu valodas apguvi integrētā mācību procesā, izmantojot bilingvālo pieeju, ko atbilstoši bērna attīstībai īsteno pedagogu, speciālistu un citu izglītības iestādes darbinieku sadarbībā, kā arī lieto latviešu valodu ikdienas saziņā. Bērniem no piecu gadu vecuma rotaļnodarbībā galvenais saziņas līdzeklis ir latviešu valoda, izņemot mērķtiecīgi organizētas aktivitātes mazākumtautības valodas un etniskās kultūras apguvei.

Lieta ierosināta pēc mazākumtautību vecāku pieteikuma. Viņu bērni apmeklē valsts (pašvaldības) vai privātās pirmsskolas izglītības iestādes, kurās tiek īstenota mazākumtautību pirmsskolas izglītības programma vai mazākumtautību speciālā pirmsskolas izglītības programma.

Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētās normas ierobežo viņiem Satversmē noteiktās tiesības uz izglītību un tiesības saglabāt un attīstīt savu mazākumtautības valodu, kā arī esot pārkāps likumdevēja pilnvarojums un diskriminācijas aizlieguma princips.

Pieteikuma iesniedzēju ieskatā pamattiesību ierobežojums neesot noteikts ar pienācīgā kārtībā pieņemtu likumu, jo nav pieņemts atbilstošā procedūrā, kā arī pārkāpts labas likumdošanas princips. Tāpat MK pārkāpis likumdevēja sniegto pilnvarojumu, uzskata iesniedzēji.

Turklāt minētā norma, viņu ieskatā, neparedz aizsardzību pret tās patvaļīgu piemērošanu. Viņi uzskata, ka izvēlētie līdzekļi nesasniedz ierobežojuma leģitīmo mērķi, kā arī ierobežojuma mērķi var sasniegt ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem.

Vecāki uzskata, ka ierobežojumi apgūt un lietot dzimto valodu neesot nepieciešami demokrātiskā sabiedrībā.

Pieteikuma iesniedzēji norādījuši, ka tiekot diskriminēti pie mazākumtautībām piederošie bērni salīdzinājumā ar latviešu bērniem. Tāpat, viņuprāt, nepamatoti neesot paredzēti atšķirīgi nosacījumi pie mazākumtautībām piederošajiem bērniem, kam ir attīstības traucējumi.

ST ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz šī gada 25.novembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir nākamā gada 25.februāris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.