Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Biedrība "Dr.Klauns" sāk jauno Dakteru Klaunu skolu

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Svinot 7. dzimšanas dienu, biedrība "Dr.Klauns" ceturto reizi uzsāk arī jauno Dakteru Klaunu skolu. Esošie un topošie Dakteri Klauni sirsnīgi pateicas ikvienam, kas domās, vārdos un darbos šajos gados palīdzējuši regulāri nonākt Latvijas slimnīcās - tur, kur viņus gaida mazie pacienti un viņu ģimenes.

Pusgadā 20 topošie Dakteri Klauni dažādu profesionāļu vadībā apgūs jaunas zināšanas un prasmes visdažādākajās jomās, kas ir saistītas ar medīcinas klaunādi - sākot ar improvizācijas iemaņām līdz zināšanām par emocionālā kontakta veidošanu ar dažāda vecuma bērniem.

"Dakteru Klaunu programma radās no sapņa, iedvesmojoties no pasaulē veiksmīgi darbojošajās medicīnas klaunādes - jo toreiz, pat stipri ticot, ka šī pieeja darbojas, ka Dakterim Klaunam ir sava vieta un loma slimnīcā, mēs nevarējām prognozēt, kā attīstīsies mūsu stāsts. Mēs esam bezgala pateicīgi tiem, kuri noticēja, atbalstīja un sapņoja kopā ar mums - jo tikai un vienīgi, pateicoties šim atbalstam, mēs varam pastāvēt. Dakteri Klauni aug profesionāli, pilnveidojas, veido ilgtermiņa kontaktu ar slimnīcu personālu, viņus nepacietīgi gaida bērni un vecāki. Paldies, ka ticat un atbalstāt - mēs savukārt darām visu iespējamo, lai arī turpmāk Dakteri Klauni mazajiem pacientiem būtu līdzās visdažādākās situācijās," patecības vārdus pauž biedrības "Dr.Klauns" vadītāja Marianna Milovska.

Savu pastāvēšanu biedrība "Dr.Klauns" skaita no 25. septembra - dienas, kad 2012. gadā tā tika oficiāli reģistrēta. Toreiz pirmie 13 Dakteri Klauni Latvijā sāka darboties divās slimnīcās - Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Ventspilī. Septiņos gados Dakteru Klaunu programma ir sekmīgi pilnveidojusies, un tagad profesionālos Dakterus Klaunus var satikt septiņās Latvijas slimnīcās. Tur ar nesavtīgu darbu viņi ir pierādījuši, ka, lai cik nepatīkama ir slimība, atveseļošanās procesā vitāli svarīgi atrast vietu smaidam, siltumam un cerībai. 2018. gadā vien Dakteri Klauni slimnīcās iepriecinājuši gandrīz 10 000 bērnus, nostrādājot 4314,5 stundas un esot klāt mazajiem pacientiem 389 procedūru laikā.

Biedrība "Dr. Klauns", kā sabiedriska labdarības organizācija, darbojas kopš 2012. gada, un tās pārstāvji - 30 profesionāli medicīnas klauni - katru dienu dodas uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas slimnīcā. Dakteru Klaunu projektu biedrība "Dr.Klauns" īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" un Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu.