Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Jaunrades nams piedāvā 50 dažādas programmas

© Kaspars Krafts, f64

Ventspils Jaunrades nams piedāvā 50 dažāda veida interešu izglītības nodarbības gan pilsētas, gan apkārtnes bērniem un jauniešiem vecumā no 3 līdz 25 gadiem. Kopš šā gada 1. septembra arī Ventspils planetārijs, observatorija un talantīgo bērnu skola Gudrinieks ir iekļautas Jaunrades nama struktūrā. Kopumā Jaunrades namā darbojas jau vairāk nekā 1600 bērnu un jauniešu.

No papīra līdz ģitārspēlei

Ventspils Jaunrades nama programmu piedāvājums ir ļoti plašs - 50 programmas visdažādākajās jomās, tai skaitā vizuālajās mākslās, mūzikā, dejā, sportā, teātrī un tehnikā. Mākslas joma ir viena no aktuālākajām, tāpēc piedāvājums nodarbībām ir visās vecuma grupās un dažādām interesēm, sākot no papīra locīšanas un krikumu izgatavošanas līdz dažādam vecumam piemērotām nodarbībām rotaslietu izgatavošanā. Ir gan Fifīgā adatiņa, gan leļļu tērpu studija, gan ādas mākslinieciskās apdares studija, gan daudz cita.

Šogad kā jaunums Jaunrades namā ir arī vācu valodas klubiņš un saksofonu ansamblis. Jaunrades nama direktore Elita Heinsberga atzīst, ka pati ir saksofoniste, tāpēc mūzikas jomas programmas ir īpaši tuvas. Pēdējos gados lielu popularitāti ir iemantojusi ģitārspēle - to mācīties vēlas dažāda vecuma jaunieši. Jaunrades namā ir arī sava ierakstu studija, ar instrumentiem nodrošināti vokāli instrumentālie ansambļi un daudz citu ar mūziku saistītu programmu, kurās iekļauties var arī bērni bez priekšzināšanām mūzikā. Mūzikas programmas Jaunrades namā kalpo arī kā izmēģinājums pirms stāšanās Mūzikas skolā - šeit var pārliecināties, vai mūzika ir aicinājums.

Daudz programmu tiek realizēts arī tehniskās jaunrades virzienā, sniedzot iespēju attīstīties puišiem ar tehniskām interesēm. Viens no Jaunrades nama lepnumiem ir automodelisma trase, kas aizņem vairākus desmitus kvadrātmetru telpu. Tāpat arī radiotehnikas pulciņa vadītājs spēj aizraut bērnus un jauniešus. Direktore skaidro, ka visas nodarbības Jaunrades namā ir bez maksas kā pilsētas bērniem, tā arī citu novadu iedzīvotājiem - visu finansē valsts un pašvaldība, arī individuālās nodarbības ģitārspēlē, solo dziedāšanā un skaņskatu studijā. Vienīgais izņēmums ir klavierspēles apmācība - par katru otro stundu paredzēts vecāku līdzmaksājums.

Būtiski, ka Jaunrades nams piedāvā programmas arī bērniem ar īpašām vajadzībām, piemēram, sporta un radošo darbnīcu nodarbības bērniem un jauniešiem ar funkcionāliem traucējumiem. Savukārt mazākumtautību bērniem mācībām latviešu skolās palīdz sagatavoties latviešu valodas apmācības programma Mācies ar prieku.

Panākumi neizpaliek

Ja cilvēki kaut ko dara no sirds, tad panākumi neizpaliek. Arī Jaunrades nama kolektīvi un audzēkņi aktīvi piedalās dažādos, tostarp starptautiskos konkursos, kuros gūst atzinību. Piemēram, pērn vokālais ansamblis Ķipari un Pipari ieguva 2. pakāpi Latvijas izglītības iestāžu vokālo ansambļu konkursā Balsis. Gatavojoties dziesmu un deju svētkiem, kā arī uz starptautiskās skatuves lieliski startējuši dejotāji. «Solo dziedāšanas klases audzēkņi starptautiskajā dziedātāju konkursā Ziemas pasaka ieguva 1., 2. un 3. vietu, arī Grand Prix un žūrijas speciālbalvas. Mūsu dziedātāji ir veiksmīgi sevi parādījuši un saņēmuši godalgotas vietas arī konkursos Zvaigžņu akadēmija, Pavasara balsis, First Kids Open Stage un citviet,» vēsta Elita Heinsberga.

Audzēkņi ir guvuši arī augstus rezultātus tehniskajā jomā - 1. un 2. vietu trases automodelisma sacensībās Kurzemes kauss 2018. un 2019. gada sezonas kopvērtējumā iesācēju klasē, kā arī 1. vietu kopvērtējumā komandu ieskaitē.

Augstus rezultātus turpināja sasniegt dambretes un šaha spēlētāji. Ventspils Jaunrades nama lepnums ir interešu izglītības programma Galda hokejs. Audzēkņi piedalījās pasaules čempionātā galda hokejā, kas šogad notika Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, un 200 dalībvalstu konkurencē ieguva sudraba medaļu.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/09/10/jaunrades-nams-piedava-50-dazadas-programmas